Het tweede schooljaar is in volle gang en dat betekent voor de studenten van EuroCollege maar één ding: Het Senior Project. Van hen wordt namelijk verwacht dat zij bovenop alle schoolopdrachten en tentamens ook hun grootschalige eindproject tot een goed einde brengen. In deze reeks spreken wij studenten van de opleiding Business & Entrepreneurship over hun onderneming, ambities en ervaringen. Dit keer is de beurt aan Tom de Koster.

Welkom! Zou je je even kort willen voorstellen?

Mijn naam is Tom de Koster, 18 jaar oud en student aan de opleiding: International Business & Entrepreneurship. Momenteel zit ik in mijn 2de jaar van de studie en ga ik richting de afstudeerperiode toe. Ik heb mijn mbo-opleiding International Business & Sales ook aan EuroCollege gevolgd. Nadat ik deze opleiding had behaald ben ik succesvol doorgestroomd naar het hbo. Momenteel heb ik het erg naar mijn zin op EuroCollege. Het is hard werken, maar je krijgt er veel voor terug.           

Fijn dat je tijd voor ons kon vrijmaken, Tom. Wat houdt jouw bedrijf in?

Momenteel ben ik bezig met het opzetten van de startup; Balance. Balance is voortgekomen uit mijn Senior Project. Na de start in september zag ik samen met de opdrachtgever en een klasgenoot (Valentijn Roeffen) mooie kansen. We hebben besloten om het bedrijf naast onze EuroCollege-opleiding verder op te bouwen. Momenteel zijn wij veel aan het ontwikkelen en testen. We kunnen helaas nog niet al te veel loslaten over ons idee, maar een globale omschrijving ziet er als volgt uit: Balance is een applicatie die de zzp’er/ondernemer binnen de sport- en bewegingsbranche ondersteunt. Balance is een soort tool die zorgt voor gemak en balans.

Spannend! Waarom wilde je starten met dit bedrijf?

Al vanaf jongs af aan wilde ik graag ondernemer worden. Ik wist niet precies wat, maar wel dat ik mijn eigen bedrijf wilde. Gedurende de loop van het Senior Project ontdekte ik hoeveel mensen wij kunnen helpen en ondersteunen met ons plan. Het zal een ‘’life changer’’ voor jong- en oud kunnen zijn.

Ik vind het erg leuk om mensen te motiveren en inspireren. Ik probeer dan ook zelf altijd de beste versie van mijzelf te zijn en zoveel mogelijk mensen om mij heen daarin mee te trekken.

Wat goed! Wat voor skills heb je volgens jou nodig als ondernemer?

Dat is een lastige vraag. Ik denk dat dit voor iedereen erg persoonlijk is. Zelf weet ik dat discipline, doorzettingsvermogen en creativiteit belangrijk zijn. Je zal daarnaast ook goed tegen een stootje moeten kunnen en niet bang worden van een nachtje minder slapen.

Zo is het maar net. Wat hoop je met je bedrijf te bereiken?

Ondanks de ‘’geheimen’’ die het plan heeft, is het doel zoveel mogelijk mensen te helpen bij het behalen van hun sport- en bewegingsdoelen. Met Balance streven wij naar gemak, balans en succes.

Dat is een mooi streven. Hoe draagt EuroCollege hieraan bij?

Momenteel draagt EuroCollege sterk bij aan het opzetten van de startup. Zo komen de ondernemende, financiële en succesvakken erg van pas. Ik krijg momenteel veel hulp van docenten, die overigens bijna allemaal zelf succesvol ondernemer zijn. Ze helpen mij ook buiten schooltijden om en geven aan waar ik als startup op moet letten.

Ook op het gebied van fysieke en mentale gezondheid draagt EuroCollege veel bij. Zo viel ik afgelopen jaren op EuroCollege 40 kilo af en ben ik fitter dan ooit. Mede dankzij deze ontwikkeling tijdens EuroCollege ga ik aankomende juni zes keer de Alpe d’Huzes beklimmen, om zo geld op te halen voor kankerbestrijding.

Wat een fantastisch verhaal! Heb je met je onderneming al No Pain, No Gain momenten ervaren? 

Ja, zeker. Ik geloof dat dit soort momenten onderdeel zijn van ondernemerschap en succes. De lange dagen, korte nachten en tegenslagen horen erbij. Toch ervaar ik dit niet als vervelend. Ik weet dat het een ‘’onderdeel van’’ is en het je alleen maar vormt tot de persoon die je wilt zijn.

Wij wensen je veel succes bij het opzetten van Balance, Tom. En natuurlijk ook bij het beklimmen van de Alpe d’Huzes. Zet ‘m op.