Dhr. Klein Bluemink is al geruime tijd verbonden aan het EuroCollege. Hij deelt de kennis en ervaringen die hij heeft opgedaan gedurende zijn carrière waarin hij voor verschillende multinationals en grote internationale bedrijven heeft gewerkt. Door zijn kennis van dergelijke bedrijven en zijn ervaringen in het buitenland weet hij de interesse van de studenten keer op keer te wekken en inspireert hij hen met zijn verhalen.

Start bij EuroCollege

“Zomer 2015 las ik een advertentie in de krant, met de vraag naar docenten. Ik geloofde het verhaal (persoonlijk, kortere studie, no nonsens, afspraak is afspraak) helemaal niet, maar dacht er wel een gesprek aan te kunnen besteden. De heer Van ’t Oever (vestigingsdirecteur van EuroCollege Utrecht) heeft mij vervolgens meteen aangenomen.

Pojecten

We zijn er blijkbaar beiden in getrapt, want inmiddels geef ik een kleine 5 jaar les in de kernvakken (Management & Organisatie, Economie, Internationaal Ondernemen, Strategisch Management en Leiderschap). Daarnaast begeleid ik in het tweede jaar de Senior Projects, en train ik de voorzitters van deze projecten. Het is, dat zal duidelijk zijn, een totaal uit de hand gelopen eerste gesprek geworden. Ik wilde maar een paar uurtjes en één semester.

Wat ons uniek maakt is de persoonlijk aanpak met kleine lessen. Ik ken mijn leerlingen, ik weet wat er speelt. Zo af en toe mag ik wel eens college geven aan een (staats)hogeschool, maar met een zaal van stokbrood etende, appende en verveelde studenten heb ik niets, geen relatie. Ik doe dit voor mijn plezier, niet om me te moeten ergeren aan ongepast gedrag en gebrek aan motivatie. Wie uit het massaonderwijs wil, wie bereid is te investeren in zichzelf en te participeren, moet bij EuroCollege zijn. Wij bouwen aan, kennis (leren), kunde (toepassen) en karakters. Ik doceer de studenten op alle drie de vlakken.

Menige manager in het bedrijfsleven moet dit nog meemaken. Onze studenten gaan sterker de markt in. Ze kunnen presenteren, ze hebben een verhaal, ze stralen wat uit. Daar krijg ik een kick van: ze komen als kasplantje binnen en (de meeste) gaan als palmboom de deur uit. Tja, een enkele kokosnoot valt wel eens vroegtijdig uit de boom, maar die pakken we weer op en aan. Dat het echt werkt bewijst het hoge percentage geslaagden.

We kiezen voor traditioneel onderwijs uit boeken. Dat mag ook wel gezien de leesachterstand in deze generatie. Daarnaast doen we dat bewust om de afleidingen van laptops en mobieltjes te bannen. Onze jonge generatie is immers constant met de buitenwereld bezig, maar begrip van de echte wereld is vaak nog ver te zoeken. Ook hier weer: kennis, kunde en karakter…

Expat

Ik ben in het buitenland als expat opgegroeid, heb mijn militaire dienst in het Midden-Oosten doorgebracht, vervolgens mijn bedrijfsleven gewerkt voor multinationals en de laatste jaren alleen voor nationale bedrijven. Ik onderwijs eigenlijk wat ikzelf gedaan heb. Mijn ijdelheid staat niet toe dat die kennis voortijdig verloren gaat, dat is kapitaalvernietiging. Daarom onderwijs ik graag, terwijl ik nooit gedacht had in zo’n rol te komen.

Hard en zakelijk

Als ’s zomers de studenten op stage zijn of de tweedejaars het jaar afgesloten hebben, mis ik ze. Je bouwt toch een band op met elkaar. Ik vind het lastig om ze te laten gaan, want er is altijd nog zoveel te leren. Dat klinkt raar uit de mond van een docent die bij EuroCollege doorgaat voor . We spreken de studenten aan op zaken die niet kloppen.

Geen flauwekul. We vieren ook regelmatig met elkaar onze successen. De EuroCollege-student loopt qua houding en gedrag voorop in de markt. Ook hier weer: kennis, kunde en karakter…Dit zijn straks de jonge mensen in het bedrijfsleven waar ik trots op wil zijn. Dat is mijn motivatie, niets meer en zeker niets minder.”