Op EuroCollege staat Learning By Doing centraal. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten de kans krijgen de geleerde theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Om deze reden gaan de studenten tijdens hun studie niet één keer, niet twee keer, maar zelfs drie keer op stage. Al na het eerste semester start dan ook de zogeheten werkoriëntatie.  Wij vroegen een aantal van hen naar hun ervaringen, leermomenten en carrièredoelen. Dit keer is de beurt aan Berend Boland.

Welkom! Zou je je even in het kort willen voorstellen?

Mijn naam is Berend Boland, ik ben 17 jaar oud en ik studeer International Business & Entrepreneurship (IBE) op EuroCollege in Rotterdam. 

Leuk om je even te spreken, Berend. Waarom heb je voor een studie op EuroCollege gekozen?

Wat voor mij de doorslag heeft gegeven was de combinatie van kleine klassen, docenten uit de praktijk en het versneld kunnen studeren. Ik wil namelijk graag zoveel mogelijk leren in een korte tijd. Op EuroCollege is dit mogelijk en dan ook nog met goede begeleiding. Een win-win dus!

Goed om te horen. Waar heb jij gekozen om werkoriëntatie te lopen?

Bij de Stichting Jarige Job. In Nederland zijn er meer dan 85.000 kinderen waarvan de ouders het geld niet hebben om hun verjaardag te kunnen vieren. Dit houdt in dat zij niet kunnen uitdelen op school, geen cadeaus krijgen en geen feestjes kunnen geven. Veel van hen kiezen er dan ook voor om zich ziek te melden op de dag dat zij jarig zijn of leven zelfs in sociaal isolement. Stichting Jarige Job trakteert hen op een onvergetelijke dag, omdat ieder kind een verjaardag verdient.

Wat een prachtig streven! Waarom heb je gekozen voor Stichting Jarige Job?

Ik vind wat de stichting doet voor kinderen geweldig en ik wil dan ook graag mijn bijdrage hieraan leveren. Daarnaast heb ik het sollicitatieproces ook als positief ervaren. Het was een fijn gesprek en ik voelde me al snel op mijn gemak.

Hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met deze stichting?

Stichting Jarige job organiseert inpakdagen waar vrijwilligers verjaardagsdozen inpakken. Zelf heb ik hier zes jaar geleden ook aan mee gedaan. Het was toen zo’n succes dat ik nu weer mee wilde werken.

Hoe heeft EuroCollege bijgedragen aan het vinden van een stage?

BPV (Beroepspraktijkvorming) maakt deel uit van ons lessenpakket. Tijdens deze lessen word je voorbereid op het vinden van een stage. Het belangrijkste wat ik hier heb geleerd is dat je op tijd moet beginnen met je zoektocht. Zo vind je een stage die bij je past en waar je ook veel van kan leren.

Wat voor functie doe je eigenlijk bij de stichting en hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik loop met alle afdelingen van het bedrijf een tijdje mee. De ene dag maak ik deel uit van het marketingteam, de andere dag draai ik mee bij het klantcontact en soms sta ik zelfs in de loods! Dit zorgt ervoor dat ik de ruimte heb om te kijken waar mijn interesses liggen. Na deze ervaring heb ik een duidelijker beeld welke kant ik op wil gaan zodat ik tijdens de zomerstage een weloverwogen richting kan kiezen.

Slim gedacht! Wat is tot nu toe jouw grootste leermoment in je stage?

Ik ben meerdere keren aanwezig geweest bij belangrijke vergaderingen tussen de directie en grote partijen. Ik heb hier geleerd hoe belangrijk aspecten zoals communicatie eigenlijk zijn. 

Heb je tijdens je studie belangrijke leermomenten gehad?

Zeker. Ik realiseerde me al snel dat acties consequenties hebben. Zo geldt dit dus ook voor wat ik mijn vrije tijd doe. Op de middelbare school wachtte ik altijd tot het laatste moment om met mijn schoolwerk te beginnen. Nu ik op het hbo zit ben ik gestopt met dit uitstelgedrag en heb ik mij kunnen voorbereiden op alle opdrachten en tentamens. Hierdoor heb ik alles op tijd af kunnen maken en met een goed resultaat. Veel van mijn vrienden hebben slapeloze nachten meegemaakt om hetzelfde doel te bereiken.

En hoe zit het met No Pain, No Gain momenten? Heb je die ervaren in je studie en/of stage?

Ik ben van mening dat pijn subjectief is. Bij elke keuze die ik nu maak, kijk ik naar het grotere plaatje. Natuurlijk is het hard werken en maak ik lange dagen maar ik doe het met plezier want ik weet wat ik er uiteindelijk aan ga hebben in de toekomst.

Zo is het. Wat zijn jouw carrièredoelen?

Ik wil graag ondernemer worden en mijn eigen bedrijf starten dat Nederland of de wereld gaat veranderen. Ook wil ik graag daarnaast een mooi vastgoed portfolio opbouwen. 

Veel succes bij het afronden van je stage en bij het behalen van je doelen, Berend. Zet ‘m op!