Voor eerstejaars hbo-studenten is de winterperiode een spannende tijd: zij mogen namelijk zes weken lang voor het eerst op stage! De zogeheten werkoriëntatie is bedoeld om alle tot nu toe geleerde theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Learning by Doing staat op EuroCollege tenslotte centraal. Wij vroegen een aantal van onze studenten naar hun stage-ervaringen, leermomenten en carrièredoelen. Dit keer is de beurt aan Sibren Göetjes.

Welkom! Zou je je even in het kort willen voorstellen?

Mijn naam is Sibren Göetjes en ik ben 21 jaar oud. Onlangs ben ik gestart aan mijn eerste jaar als International Business & Entrepreneurship student aan EuroCollege in Amsterdam.

Leuk om je even te spreken, Sibren. Waarom heb je voor het EuroCollege gekozen?

Voordat ik aan mijn studie aan EuroCollege begon was ik al in het bezit van een diploma. Ik had ook al wat aanbiedingen van bedrijven gekregen om daar te komen werken. Toch heb ik ervoor gekozen om nog een studie te gaan volgen. Waarom? Ik heb altijd les gehad van docenten die goed de theorie wisten te vertellen, maar dit niet konden verduidelijken met voorbeelden uit de praktijk. Dit zorgde ervoor dat ik qua kennis al veel wist, maar niet hoe ik deze kennis kon toepassen. EuroCollege biedt lessen aan die gegeven worden door docenten uit de praktijk. Docenten die jou inspireren door de verhalen die zij hebben meegemaakt. Ook wordt er hard gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling, wat ik erg belangrijk vind. Alleen een papiertje hebben aan het eind van je studie is natuurlijk niet genoeg. Een sterk karakter en kwaliteiten zijn natuurlijk van veel meer waarde.

Daar heb jij helemaal gelijk in. Waar loop je momenteel stage?

Op het hoofdkantoor van Suitsupply!

Waarom heb je gekozen voor dit bedrijf?

Ik vind Suitsupply een super interessant bedrijf. Het is begonnen met een winkel naast de snelweg (A4) en is nu actief in vele landen. Ook de marketingcampagnes van dit bedrijf zijn top. Ze doen niet wat de rest doet, maar doen waar ze zelf achter staan. Dit past ook goed bij waar Suitsupply voor staat: “Don’t just fit in, find your own perfect fit.”.

Klinkt als een interessante stage. Hoe ben je bij dit bedrijf terecht gekomen?

Leuk verhaal eigenlijk. Ik zocht op LinkedIn naar bedrijven die mij interessant leken om stage te gaan lopen. Bedrijven die internationaal sterk aan het groeien zijn. Zo kwam ik bij een paar bedrijven uit, waaronder Suitsupply. Op LinkedIn kan je zien wie er werkzaam zijn bij een bedrijf. Dit heb ik gebruikt om contact te leggen voor eventuele stagemogelijkheden.

Hoe heeft EuroCollege bijgedragen aan het vinden van een stage?

Al snel heb ik zelf een stageplek weten te regelen en daarom heb ik niet echt hulp nodig gehad bij het vinden van een plek. Wel hebben we voor de stages begonnen een LinkedIn workshop gehad. Hier werden wij geholpen ons LinkedInaccount beter vindbaar te maken voor bedrijven. Dat de workshop nuttig is geweest merk je, want elke week word ik minimaal een à twee keer benaderd met een aanbod door bedrijven.

Wat goed! Wat is je functie bij Suitsupply en hoe ziet je werkdag eruit?

Ik loop mee met de afdeling Customer service. De eerste twee weken heb ik trainingen gehad. Zo heb ik softwaresystemen zoals Salesforce leren gebruiken en heb ik Suitschool gehad. Dat is een training waarin je alles te weten komt over het bedrijf, de stoffen die ze gebruiken en de producten die worden verkocht. Nu mag ik zelf aan de slag met cases. Ik sta in contact met klanten. Ik beantwoord vragen, los problemen op en geef advies over bijvoorbeeld styling, wat kan resulteren in een nieuwe sale. Elke case is anders en dat maakt het leuk.

Een leuke uitdaging dus. Wat is tot nu toe je grootste leermoment in je stage?

Hoe waardevol het is om een goede relatie te hebben en te onderhouden met klanten. Wanneer een klant tevreden is, is de kans groot dat hij bij je terugkomt. Suitsupply speelt hier goed op in. Want naast het bieden van goede kwaliteit, staat het verlenen van service hoog binnen dit bedrijf. Zo wordt elke klant geholpen naar zijn behoeften.

Heb je tijdens je studie ook belangrijke leermomenten gehad?

Dat dromen hebben heel belangrijk is. Vaak als je groots droomt, wordt dit door menig persoon weggelachen. ‘Dat gaat je toch niet lukken’, hoor je dan. Hier is dat anders. Hier leer je om te gaan dromen. Want zonder droom heb je geen doel waar je naartoe kan werken.

Mooi gezegd! Heb je ook al No Pain, No, Gain momenten ervaren tijdens je studie en/of stage?

Jazeker. De kennismaking met de eerste deadlines van EuroCollege. Toen de opdrachten werden uitgelegd had ik een beetje onderschat hoeveel werk er eigenlijk in gaat zitten. Het zijn namelijk opdrachten waarbij je veel moet nadenken en dus niet ‘even snel’ kan maken. De deadline was om 9:00 uur en diezelfde dag zat ik om 7 uur ’s ochtends nog steeds hard te werken aan de opdrachten. Ik heb weinig slaap gehad die nacht, maar ik heb wel hele mooie studieresultaten mogen behalen.

En dat is wat telt! Wat zijn jouw carrièredoelen voor de toekomst?

In welke branche ik wil werken dat weet ik nog niet, maar wat ik wel weet is dat ik een liefde heb voor het ondernemerschap. Ik wil daarom ook zelf gaan ondernemen na mijn studie. Niet klein, maar groot. Een onderneming oprichten die in veel landen actief is, is mijn doel.

Veel succes bij het behalen van je doelen en bij het afronden van je stage, Sibren. Zet ‘m op!