Een mooie en gezellige start van je studie gedurende de introductiedagen: Interview met Fleur Witteveen

Het is bijna zo ver! In september start een nieuwe lichting studenten hun opleiding. Om hen alvast een EuroCollege-waardig welkom te heten organiseren wij ieder jaar de introductiedagen. Dit meerdaagse evenement wordt geheel georganiseerd door een groep gemotiveerde en ambitieuze studenten. Door middel van gezellige activiteiten, uitdagende opdrachten en natuurlijk een spectaculair eindfeest, krijgen de nieuwe studenten de kans om kennis te maken met elkaar en de school.  Wij spraken een aantal leden uit de organisatie over deze uitdaging, het samenwerken in een groep en hun persoonlijke leerdoelen. Dit keer is de beurt aan Fleur Witteveen.

Welkom! Zou je je even in het kort willen voorstellen?

Mijn naam is Fleur Witteveen en ik ben 18 jaar oud. Ik studeer aan EuroCollege in Rotterdam en volg daar de opleiding International Business & Entrepreneurship. Met trots kan ik zeggen dat ik na een goed jaar mag beginnen aan mijn tweede studiejaar op EuroCollege.

Gefeliciteerd met het succesvol afronden van het eerste jaar, Fleur. Waarom heb je voor EuroCollege gekozen en hoe is het om hier te studeren?

Ik heb voor EuroCollege gekozen omdat de kleinschaligheid mij erg aansprak. Wat EuroCollege echt uniek maakt, is dat je les krijgt van vakdocenten uit het bedrijfsleven. Docenten vertellen, afhankelijk van de stof, hun persoonlijke ervaring waardoor de lessen een stuk interessanter worden.

De kleinschaligheid van de school zorgt ervoor dat je goede begeleiding krijgt en je een persoonlijke omgang krijgt met de stafleden en docenten. Op deze manier is het zeker mogelijk om de opleiding binnen twee jaar en negen maanden af te ronden. Je groeit hier in je mindset en kennis, maar ook in sociale vaardigheden. Alle tools om een succesvolle ondernemer te worden!

Als laatst vind ik dat je hier optimaal wordt begeleid tot een ‘’Young Professional”. EuroCollege heeft een heel fijn concept. Alle theorie die je op school meekrijgt, kun je toepassen tijdens de stages en opdrachten. Daarnaast zijn de studenten van EuroCollege na een zware dag ook in voor gezelligheid. Je leert een balans vinden tussen presteren en van het resultaat genieten, zodat je weer voldoende energie opdoet om de volgende dag weer vol gas te geven.

Fijn dat je dit zo positief ervaart. Hoe is het om de EuroCollege Introductiedagen te organiseren?

Ik zie het vooral als een leerproces. Ik zal tegen obstakels aanlopen, maar ik zal ook mijn talenten meer ontdekken en hierop inspelen. Daarnaast is het natuurlijk superleuk om met een samengestelde groep een groot project te mogen organiseren.

Waarom heb je eigenlijk op dit project gesolliciteerd?

Vorig jaar heb ik meegedaan aan de Boost Your Mindset dagen. Ik ben ervan overtuigd dat de Introductieweek de start van mijn studiejaar in positieve zin heeft verbeterd. Ik was vanaf dag één al erg enthousiast en verrast over de organisatie van de Introductieweek. Toen mij bekend werd dat tweedejaars studenten dit hadden georganiseerd, werd ik direct bewust van mijn ambitie om het jaar daarop deel te nemen aan de organisatie van de volgende Introductieweek.

Mijn teamcaptain zorgde ervoor dat iedereen al snel hecht werd met elkaar, daarom wil ik ook graag bijdragen aan een leuke tijd en een de start van een carrière voor alle nieuwe EuroCollege studenten.

Mooi gezegd! Hoe bevalt het samenwerken in een team? En hoe is het om samen te werken met studenten van andere vestigingen?

Een introductieweek organiseren is iets waar je veel van kunt leren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je met de gehele commissie gaat voor hetzelfde doel, dat men beseft dat het draait om communicatie en dat je goed kijkt naar zaken als het bewaken van het budget en het houden aan deadlines. Bovendien zijn wij natuurlijk ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma en het maken van het draaiboek. Daarnaast is het ook van belang dat wij als team gaan evalueren en bijsturen waar nodig. Ik ben mij ervan bewust dat dit een grote uitdaging is, maar dat geeft mij juist enorm veel energie en maakt me trots.

Aangezien vrijwel iedereen op EuroCollege een sterke persoonlijkheid heeft, zullen er zeker discussies, verschillen van inzicht en misverstanden ontstaan. Op EuroCollege zien wij dat als leermomenten. Het zal in het begin wennen zijn, omdat je met studenten aan het werk gaat die van andere vestigingen komen. Dat is eigenlijk alleen maar leuk. Je leert nieuwe mensen kennen en zo bouw je ook een mooi netwerk op!

Daar heb je helemaal gelijk in. Wat is tot nu toe het meest leerzaam geweest in jouw studie?

Ik ben van mening dat elke dag een leerzame dag is in mijn studie. Je bent continu bezig met het verbeteren van jezelf en het blijven doorgaan, ook bij tegenslagen. Op EuroCollege ben je nooit klaar, zoals stafleden en docenten altijd zeggen. Je leert hier dat je op een bepaald niveau moet communiceren om dingen voor elkaar te krijgen en daar ben ik dan ook enorm in gegroeid.

Goed om te horen. Hoe draagt EuroCollege bij aan het bereiken van deze doelen?

Zolang je gelooft in jezelf en je voor je doelen gaat zal EuroCollege altijd bijdragen aan het bereiken van je persoonlijke doelen. Je wordt elke dag weer gemotiveerd en gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. Hier dragen natuurlijk de stafleden en docenten aan bij, maar ook je medestudenten. Daarnaast doe je ook een hoop praktijkervaring op tijdens je studie. Door de verschillende stages is het mogelijk om de kansen die je aangeboden krijgt optimaal te benutten en nog meer te leren. Uiteindelijk gaat het erom om het maximale uit jezelf te halen.  

Absoluut. Heb je al No Pain, No Gain momenten ervaren?

Ik kan niet zeggen dat ik echt al No Pain, No Gain momenten heb ervaren. Maar ik ben zeker tegen dingen aangelopen waar ik nu anders mee om zal gaan.

Ieder semester krijg je opdrachten voor bepaalde vakken. Net als bijna ieder ander, denk ik daar soms te gemakkelijk over. Net voor de deadlines kom je er dan achter dat je toch een aantal weken eerder had moeten beginnen. Na een aantal nachtuurtjes besteed te hebben aan je opdrachten kan ik je wel vertellen dat je de volgende keer wel op tijd begint. Weer een leermoment dus!

Zo is het. Op welke prestatie die je in je studie behaald hebt ben je het meest trots?

Op mijn goede cijfers die ik dit jaar behaald heb. Ik wil het liefst alles perfect hebben en ik houd er niet van om te ‘’falen’’. Daar ben ik dit schooljaar van afgestapt. Hierdoor heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen en dat motiveert mij nog meer om door te gaan met waar ik nu mee bezig ben.

Goed zo. Welke vaardigheden heb je (verder) ontwikkeld tijdens je studie?

De vaardigheden die ik heb ontwikkeld tijdens mijn studie zijn presenteren, zelfreflectie, doelgericht en efficiënt werken en goed analyseren.

Dat zijn belangrijke vaardigheden om over te beschikken. Hoe heb je de praktijkmomenten tot dusver ervaren en waar heb je stage gelopen of loop je nu stage?

De praktijkmomenten heb ik als heel leerzaam ervaren. Mijn werkoriëntatie was bij Royal Van der Leun en momenteel loop ik stage bij BREKO & PSI Piping. Stagelopen is echt het koppelen van je kennis en kunde die je hebt geleerd op EuroCollege. Door de stages weet je waar je nog aan moet werken en kom je nog beter achter je interesses.

Tijdens het eerste praktijkmoment heb ik mij bijvoorbeeld vooral beziggehouden met het oriënteren op alle afdelingen binnen het bedrijf en richtte ik mij vooral op de sales afdeling. Deze zomer houd ik mij juist bezig met andere afdelingen. Ik ben nu vooral te vinden op de afdelingen Finance en Marketing.

Goed idee om zo kennis te maken met allerlei verschillende afdelingen. Waar kijk je het meest naar uit voor de komende studieperiode?

Komend jaar start het Senior Project waarbij ik wil solliciteren naar de functie van voorzitter. Bij dit project moet je een opdracht uitvoeren in groepsverband voor een opdrachtgever. Dit is een echte uitdaging en ik hoop natuurlijk dat ik mij verder blijf ontwikkelen en dat mijn passie voor ondernemerschap blijft groeien. Daarnaast heb ik natuurlijk ontzettend veel zin in de borrels met mijn medestudenten!


Bedankt voor je tijd en antwoorden, Fleur. Wij wensen je alvast veel succes en plezier bij het organiseren van de Introductiedagen en het Senior Project!