Een mooie en gezellige start van je studie gedurende de introductiedagen: Interview met Marco de Boon

Het is bijna zo ver! In september start een nieuwe lichting studenten hun opleiding. Om hen alvast een EuroCollege-waardig welkom te heten organiseren wij ieder jaar de introductiedagen. Dit meerdaagse evenement wordt geheel georganiseerd door een groep gemotiveerde en ambitieuze studenten. Door middel van gezellige activiteiten, uitdagende opdrachten en natuurlijk een spectaculair eindfeest, krijgen de nieuwe studenten de kans om kennis te maken met elkaar en de school.  Wij spraken een aantal leden uit de organisatie over deze uitdaging, het samenwerken in een groep en hun persoonlijke leerdoelen. Dit keer is de beurt aan Marco de Boon.

Welkom! Zou je je even in het kort willen voorstellen?

Zeker. Mijn naam is Marco de Boon en ik ben 21 jaartjes jong. Momenteel volg ik de hbo-opleiding International Hotel & Hospitality Management op EuroCollege Rotterdam.

Voordat ik aan deze studie begon ben ik vijf jaar werkzaam geweest bij de Dirk Dordrecht Centrum als teamleider waar ik veel management bevoegdheden kreeg. Momenteel werk ik naast mijn studie als Banqueting medewerker en gastheer bij het Van der Valk Hotel in Dordrecht; een mooie aansluiting op mijn studie aan EuroCollege dus!

Bedankt voor je tijd, Marco. Waarom heb je voor EuroCollege gekozen en hoe is het om hier te studeren?

Ik heb twee jaar geleden voor EuroCollege gekozen omdat ik mezelf wilde herpakken na een niet geslaagde MBO4 BOL opleiding van ICT Beheer. Ik keek tijdens mijn VAVO havo-opleiding alvast rond wat voor hbo-opleiding ik daarna wilde gaan volgen. Ik kwam toen uit bij EuroCollege omdat ik mijn hotelkinderdroom wilde verwezenlijken en ik de horeca-branche geweldig vind. Nadat ik gedurende de coronapandemie een online open dag had bezocht, werd ik direct benaderd door EuroCollege. Ik heb toen besloten om de sprong te wagen en mij in te schrijven. Deze keuze heb ik gemaakt door de kleinschaligheid van de school en de docenten uit het bedrijfsleven. Wat ik fijn vind hieraan is dat iedereen elkaar kent en je dus snel bij stafleden en docenten terecht kan voor vragen en advies. Ik ben nog steeds blij dat ik toentertijd die stap heb genomen.

Goed om te horen. Hoe is het om de EuroCollege Introductiedagen te organiseren?

Ook al zijn we pas net begonnen met het organiseren van dit event, is het superleuk en gezellig, maar tegelijk heel leerzaam. We hebben bijvoorbeeld op 14 juni een BBQ gehad met oude introductiedagenleden om verhalen uit te wisselen en tips te vragen. Hier kon ik best veel informatie uit krijgen. De komende weken gaan wij als nieuwe groep aan de gang met onze versie voor aankomend jaar!

Waarom heb je op dit project gesolliciteerd?

Onder andere omdat ik vorig jaar de klos was tijdens een tribunaal en ik ze, de nieuwe studenten, dus dit jaar terug wil pakken, haha. Daarnaast wil ik ter voorbereiding van het Senior Project graag al ervaring op doen hoe EuroCollege werkt en ik dus eigenlijk een soort voorsprong heb op de rest van mijn cohort. Daarnaast is het organiseren van een evenement superleuk. Ik probeer altijd ieder jaar wel wat leuks te organiseren voor vrienden, collega’s en oud-collega’s. En als laatste reden vind ik het belangrijk om deze ervaring op te doen, zodat ik alles ook tijdens mijn stage kan toepassen.

Gelijk heb je! Hoe bevalt het samenwerken in een team? En hoe is het om samen te werken met studenten van andere vestigingen?

Het bevalt goed! Het is erg gezellig en ik heb het zeker naar m’n zin. Ons team bestaat uit studenten uit Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht. We wisselen elke week onze gedachtes en meningen uit om het project in goede banen te laten lopen. Het blijft dus altijd van belang dat onze koppen dezelfde kant op staan. Daarnaast leer je elkaar goed kennen buiten de voorbereidingen om.

Wat is tot nu toe het meest leerzaam geweest in jouw studie?

Ik heb vooral geleerd dat je er mag zijn als persoon en dat je vooral op tijd moet beginnen met dingen. Niet alleen voor school, maar ook daarbuiten is een deadline een deadline en moet je dus dingen gewoon afhebben. Als ik bijvoorbeeld een onvoldoende haal, probeer ik te kijken waar het mis is gegaan door het tentamen in te zien. Zo kan ik mij beter voorbereiden voor de hertentamens om alsnog een mooi resultaat te behalen. 

Zo is het. Hoe draagt EuroCollege bij aan het bereiken van jouw doelen?

Door per individu te kijken naar wat iemands sterke kanten zijn en verbeterpunten. Doordat EuroCollege kleinschalig is kunnen stafleden en docenten beter zien waar ik begeleiding bij nodig heb om het beste uit mezelf te halen. Ik ben er zeker van dat – nadat ik mijn diploma in ontvangst heb genomen – ik als een veel sterker en beter persoon aan mijn carrière ga beginnen.

Mooi gezegd. Heb je al No Pain, No Gain momenten ervaren?

Ik heb tot nu toe twee momenten ervaren als No Pain, No Gain. Het eerste moment was al tijdens mijn introdagen waar ik als student aan mee deed. De bootcamp van 5 à 6 uur hakte erin en had ik de dagen erna flink last. Dit toonde mij dat ik ondanks mijn pijn hoe dan ook moest doorzetten. Het tweede moment was afgelopen juni. We hadden op de terugweg van een super te gekke culinaire city trip, ook één van de Senior Projects van EuroCollege, de pech dat onze vlucht vanuit Sicilië werd geannuleerd. Het was een grote teleurstelling voor ons als studenten en projectgroep. Dus we moesten de teleurstelling verwerken en met een plan B terug naar Nederland. Gelukkig heeft deze wending deze geweldige reis niet kunnen verpesten!

Mooi zo. Op welke prestatie die je in je studie behaald hebt ben je het meest trots?

Ik ben altijd trots op elk klein moment waarin ik iets bereik, maar als ik een groot moment moet kiezen dan is het toch wel dat ik mijn tentamens en opdrachten zo goed als behaald heb in het eerste en tweede semester. EuroCollege geeft zelf vaak aan dat de toetsen en opdrachten best moeilijk zijn, dus ik ben blij dat ik deze goed heb kunnen afronden.

Daar mag je zeker trots op zijn. Welke vaardigheden heb je (verder) ontwikkeld tijdens je studie?

Ik heb zelf mijn sociale vaardigheid vooral ontwikkeld. Voorheen was ik vaak gesloten en wilde ik niet communiceren met mijn omgeving. EuroCollege liet mij inzien dat mezelf openstellen voor de wereld niet vervelend is en dat je juist ervaringen kan uitwisselen en hulp mag vragen.

Daarnaast is mijn beste vaardigheid, plannen en uitvoeren, nog verder ontwikkeld. Zoals ik eerder aangaf, werkt EuroCollege met strakke deadlines.  Je moet dus op tijd beginnen met opdrachten maken en leren voor tentamens.

Hoe heb je de praktijkmomenten tot dusver ervaren en waar heb je stage gelopen of loop je nu stage?

Tijdens mijn eerste stage in de Housekeeping bij het Bilderberg Vaalsbroek had ik even een eye-opener, aangezien veel van de stof die we behandeld hadden in het eerste semester terugkwam in de stage. 

Mijn tweede stage, de zomerstage, loop ik nu bij het NH Conference Centre Leeuwenhorst als Duty Manager. Ik merkte al na enkele weken dat veel stof die we leerden tijdens de lessen in de praktijk terugkomt. Tijdens hoteldesign leerden we bijvoorbeeld al kijken naar de uitstaling van een hotel en bij het vak Hotel Operations werd uitgelegd wat voor soorten functies er allemaal binnen een hotel zijn. Als je dan op je stage bent zie je dat ook echt duidelijk terugkomen en ben je dan ook meer bewust van waar je allemaal op moet letten en wat erbij komt kijken.

Ten slotte, waar kijk je het meest naar uit voor de komende studieperiode?

Oeh leuke vraag! Uiteraard duurt deze stage nog tot oktober voor mij, maar daarna begint het tweede studiejaar voor mij en kijk ik uit naar de nieuwe stof die docenten mij gaan leren en de opdrachten die ik mag gaan uitwerken. Toch kijk ik het meest uit naar het Senior Project.

Dit zijn dus de grote projecten waar je in teamverband werkt voor een werkgever en je dus bijvoorbeeld het EuroCollege Gala moet organiseren. Een super leerzaam traject dus voor mijzelf en anderen voor onze latere loopbaan.

Bedankt voor je tijd en antwoorden, Marco. Wij wensen je alvast veel succes en plezier bij het organiseren van de Introductiedagen en het tweede schooljaar.