Dit jaar vinden de EuroCollege Introductiedagen weer plaats zoals we dit gewend zijn. Na een lange tijd zonder evenementen en introducties is het gelukkig weer mogelijk! De Introductiedagen Commissie 2021 is dan ook blij dat zij aan de slag kunnen met dit mooie project en stelt zich de komende tijd graag aan jullie voor.
Korte introductie
Mijn naam is Tom Puijpe en ik doe International Business & Finance Management aan EuroCollege in Utrecht.
Waarom heb je voor EuroCollege gekozen en hoe is het om hier te studeren?
Na de havo was ik mijn opties aan het afwegen en besloot dat ik iets wilde doen met business. Ik zocht naar een opleiding waarin ik deze wens en mijn passie voor economie en finance kon combineren, gezien ik ook op het VWO een versneld traject heb gevolgd voor economie en finance. EuroCollege was de enige school die deze combinatie versneld aanbood. Dat was voor mij doorslaggevend.
Hoe is het om de EuroCollege Introductiedagen 2021 te organiseren?
Het is heel interessant om de groepsdynamiek mee te maken. Je leert echt heel veel over hoe mensen met elkaar in groepen samenwerken en een echt evenement neerzetten. Daarnaast merk ik ook dat de studenten in de richting hospitality echt een voordeel hebben bij het organiseren van dit soort gelegenheden.
Waarom heb je hiervoor gesolliciteerd?
Zelf ben ik niet op de introductiedagen geweest toen ik bij EuroCollege startte. Gezien mijn opleiding International Business & Finance Management niet echt op events gericht is, leek het mij leuk om daar ook wat van mee te krijgen. Ik wil graag zien hoe de organisatie van dat soort gelegenheden in elkaar zit. De sollicitatieprocedure was vrij simpel. We moesten een pitch geven over waarom we geschikt zijn om onderdeel te zijn van de commissie.
Hoe is het om samen te werken? En hoe is het om samen te werken met studenten van andere vestigingen?
Het is voor mij echt een nieuwe ervaring. Ik heb ook nog niet eerder samengewerkt met andere vestigingen, wat een goed beeld geeft van hoe organisaties onderling met elkaar communiceren.
Wat is jouw rol in de groep? Ben je bijv. voorzitter, verantwoordelijk voor financiën etc.?
Op het evenement zelf ben ik team captain, waarschijnlijk word ik ook lid van het ‘Tribunaal’ en ik ben de notulist en documentenbeheerder tijdens vergaderingen.
Wat is tot nu toe het meest leerzaam geweest in jouw studie?
Het meest leerzame moment van mijn studie was mijn interview met Jacqueline van den Ende. Ik heb met haar een interview gehouden waarvan een artikel is gemaakt, die te lezen is op de LinkedInpagina van GetMonkeys. Dit was een opdracht tijdens mijn stage. Het interview-artikel heeft meer dan 21k impressies gekregen.
Wat zijn jouw carrière doelen?
Als eerst wil ik succesvol worden in ondernemen en financiën. Vervolgens wil ik me verder ontwikkelen op gebied van economie en politiek.
Hoe draagt EuroCollege bij aan het bereiken van deze doelen?
Het is vooral de combinatie van business en entrepreneurship die daaraan bijdraagt. Deze combinatie heb ik nergens anders kunnen vinden. Daarnaast krijg ik ook hele goede begeleiding. Ik hecht veel waarde aan een goede planning en deze wordt ook wekelijks met mij besproken in mijn strategische planning sessie. Dit helpt enorm. Ook denkt de school met me mee. Ik wilde namelijk graag economie in mijn curriculum, wat geen standaard onderdeel is van mijn huidige opleiding. Maar toen ik dit aangaf, werd mij voorgesteld om een dubbele major te doen, zodat ik alsnog economie in mijn vakkenpakket krijg.
Heb je al No Pain, No Gain momenten ervaren?
Ja zeker. Op het gebied van plannen en time management. Het maken van een planning kost me slechts een paar uur per week en zorgt ervoor dat ik productief blijf. Daarvoor moet ik soms wel eens een weekend opofferen, maar daar krijg je wel weer betere resultaten voor terug.
Op welke prestatie die je in je studie behaald hebt ben je het meest trots?
Ik ben trots om onderdeel te zijn van de Introductiedagen 2021. Daarnaast heb ik tot dusver geen onvoldoendes gehaald, een veelgelezen interview gehouden met Jacqueline van den Ende, ga ik hoogstwaarschijnlijk een ‘dual degree’ doen en ben ik één van de weinigen die een start-up voorstel heeft ingediend voor de senior projecten.
Welke vaardigheden heb je (verder) ontwikkeld tijdens je studie?
Ik heb een veel beter beeld van wat ondernemerschap inhoudt, welke gebieden er zijn en hoe bedrijfsvoering in elkaar steekt. Daarnaast leer ik veel over financiën, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van een boekhouding en mijn eigen persoonlijke financiën. Vanuit de filosofie van de school leer ik veel over discipline, het ontwikkelen van goede gewoonten en kritisch denken. Ik lees nu ook een stuk meer dan voorheen en denk graag in mogelijkheden. Ook leer ik veel over goed samenwerken tijdens projecten zoals deze.
Hoe heb je de praktijkmomenten tot dusver ervaren en waar heb je stage gelopen/loop je nu stage?
Momenteel loop ik nog stage bij een FinTech administratiekantoor. Ik heb gekozen voor een stage van vier maanden, in plaats van drie. Mijn stagebedrijf biedt online boekhouding, budgettering, forecasting en cfo-services voor mkb-bedrijven. Ik leer daar ontzettend veel over bedrijfsvoering en heb een enorme groeispurt doorgemaakt, doordat ik meeloop met de CEO/ oprichter van het bedrijf. Hierdoor heb ik een hoop geleerd, wat mij goed voorbereid op mijn toekomstplannen. Ik weet nu bijvoorbeeld wat er komt kijken bij de implementatie van technologie binnen een bedrijf, hoe Microsoft Excel wordt toegepast en hoe ik moet navigeren in verschillende bedrijfsculturen.
Waar kijk je het meest naar uit voor de komende studieperiode?
Ik kijk erg uit naar het senior project en de economielessen. Voor het senior project hoop ik mijn eigen start-up te kunnen leiden. Ik heb hier een sterke visie voor en ben ervan overtuigd dat ik een grote impact kan maken met mijn idee.
Toevoeging
Het curriculum bij EuroCollege is pittig, maar zeker de moeite waard. Naar mijn ervaring helpt het als je er 100% voor gaat en is er voldoende ondersteuning mocht je ergens tegenaan lopen. Een proactieve houding met betrekking tot je eigen ontwikkeling en het maken van goede planningen zijn hierbij essentieel.