‘Wij staan voor waar we in geloven; kwaliteit boven kwantiteit!’
Hard werken, lange dagen maken, grenzen verleggen en discipline. Kenmerken die passen bij particulier opleider EuroCollege, één van de oudste beroepsopleiders van Nederland met een aanbod in eventmanagement, toerisme en internationale business op MBO- en HBO-niveau. De laatste jaren heeft EuroCollege een sterke groei doorgemaakt van twee naar vier vestigingen in Nederland. “Hoewel we blij zijn met de grote interesse in onze opleidingen, bracht de snelle groei ook uitdagingen met zich mee. Het is zeker niet zonder groeipijn gegaan”, erkent directeur Edu Van de Walle.
Het succes van EuroCollege zit in de sterke focus op discipline en de persoonlijke ontwikkeling van de studenten. Het bedrijfsleven stelt anno 2020 hoge eisen aan ambitieus personeel. Van de Walle: “Ouders zeggen wel eens tegen hun kinderen; ‘vroeger leerde je discipline in het leger, tegenwoordig leer je dat op EuroCollege. We merken dat veel studenten op zoek zijn naar houvast, duidelijkheid en uitdaging.”
Alumni gewild
EuroCollege kiest bewust voor een andere manier van opleiden. “De juiste etiquette, professionaliteit en service maken naast de theorie een enorm verschil. Onze alumni zijn door deze combinatie zeer gewild en hun instelling wordt hoog gewaardeerd door ondernemers. Wij leveren professionals af die direct aan de slag kunnen, verantwoordelijkheid nemen en geen 9-tot-5 mentaliteit hebben”, benadrukt Van de Walle.
Kleine klassen en persoonlijke aandacht maken het concept van EuroCollege compleet. Van de Walle: “We kennen elkaar hier bij naam en geloven dat dat werkt. Een persoonlijke aanpak, op maat en naar behoefte van de markt. Een vak leren is een ding, maar beroepen veranderen. Een flexibele houding, focus en blijven ontwikkelen zijn misschien nog wel belangrijker. En daar hoort een sterke mentaliteit bij wat onze studenten hun hele verdere leven helpt.”
EuroCollege gelooft in haar bouwstenen. Maar er is ook weerstand en de school wordt vaak weggezet als een eliteschool. “Dat vind ik een bijzonder vervelende benaming. Het klopt dat als studenten op EuroCollege denken een diploma te behalen met minimale inspanning, dat ze bij ons aan het verkeerde adres. Onze opleidingen zijn, juist door ons gekozen concept, ‘erg pittig’ en zeker niet geschikt voor iedereen. Onze studenten moeten bereid zijn hard te werken met de juiste mentaliteit.”
Onaangenaam verrast
De directie werd deze zomer dan ook onaangenaam verrast door een krantenartikel, waarin werd gesteld dat niet iedere student binnen 2 jaar en 8 maanden afstudeert. In het artikel werd deze verkorte opleidingsduur als ‘lokmiddel’ gebruikt om snel en makkelijk je diploma te behalen. EuroCollege zou een diplomafabriek zijn waar je gegarandeerd je diploma binnen 3 jaar behaalt. “Hoewel we inderdaad een verkort opleidingstraject aanbieden, kunnen we nooit garanties geven dat de student hier ook altijd in slaagt. Wij zetten in op de ontwikkeling van onze studenten, op kwaliteit en niet op kwantiteit”, benadrukt Van de Walle. “Een heel vervelend gevolg na deze publicatie was dat een aantal nieuwe aanmeldingen van een koude kermis thuis kwam. Want hier haal je zeker geen diploma met twee vingers in je neus. Wij verwachten van onze studenten dat ze het maximale uit zichzelf halen. De kracht van EuroCollege is het dwingende en eisende concept. Dat is al jarenlang hetzelfde en nooit eerder is hier onder ouders en studenten onduidelijkheid over geweest. Je kiest voor EuroCollege vanwege de persoonlijke ontwikkeling, het diploma is het sluitstuk. Vanaf 1999 is onze slogan niet voor niets; ‘EuroCollege, meer dan een diploma!’”
Kritisch kijken naar onszelf
Van de Walle: “Het krantenartikel heeft ons tegelijkertijd ook iets goeds gebracht. Het heeft ons gedwongen kritisch naar onszelf te kijken en naar de manier waarop wij ons onderwijs profileren en ventileren naar buiten toe. Iedere vestiging dient onze filosofie op een gelijke wijze uit te dragen. Hiervoor zijn Jan Kloosterman (oud-topman Unilever) en Peter Hengeveld, Luitenant Kolonel der Mariniers aangetrokken om deze professionaliseringsslag te maken en alle (on)terechte beweringen vlot te trekken. Een verkeerd beeld kunnen we niet wegpoetsen, maar we kunnen wel gaan staan waar we al jarenlang in geloven. Daar is niets aan veranderd.”