‘Eerst een fundament, daarna vleugels uitslaan’

In tegenstelling tot de meesten van zijn leeftijdsgenoten loopt International Business & Entrepreneurship Noël van Boxtel (22) bijna elke ochtend hard en steekt hij het grootste deel van zijn geld in beleggen en zijn medische startup. Zodat hij straks op zijn 30ste zijn vleugels kan uitslaan en iets van de wereld kan zien.

Slim werken

Mijn grootste voorbeelden zijn mijn ouders, succesvolle ondernemers die begonnen met niets. Van hen leerde ik: om ergens te komen moet je hard werken, maar vooral ook slim zijn. Bij iedere stap die ik zet, houd ik dat advies in gedachten. Daarom werk ik gedisciplineerd en planmatig. Natuurlijk vind ik het wel eens jammer dat mijn leven er anders uitziet dan dat van de meeste studenten. Maar ik weet dat ik geduldig moet zijn.
In mijn leven heb ik altijd hard moeten werken. Onder aan de ladder ben ik begonnen, op de technische vakschool. Nu volg ik een versnelde bachelor en volgend jaar begin ik aan een universitaire master. Ondertussen staat er een startup in de medische sector in de steigers, een groot gedeelte van mijn vrije tijd steek ik in deze – nog geheime – business. Daarnaast heb ik grote interesse in de financiële wereld. Mijn spaargeld gaat vooral naar mijn startup en beleggen.

Innoveren

Met beleggen wil ik binnen vier jaar een vrij vermogen van 50.000 euro opbouwen. Op mijn 18de belegde ik voor het eerst 2500 euro, nu beleg ik per maand een vast bedrag. Neem ik risico dan haal ik daar maandelijks ongeveer 7 procent rendement uit. Het liefst investeer ik in langetermijnprojecten, bijvoorbeeld in bedrijven die innoveren. Daar haal ik gemiddeld zo’n 3 procent rendement uit.
Ik beleg ook via ING. Je kunt wel alles zelf willen doen, maar uiteindelijk zijn deze mensen er dagelijks mee bezig.

Avonturen in mijn bloed

Nu wil ik eerst een goed fundament leggen en bouwen aan een stevige financiële basis, daarna wil ik mijn vleugels uitslaan. Op mijn 30ste wil ik bij wijze van spreken zelf kunnen bepalen wat ik de volgende dag doe. Dat ik werk vanuit huis of in het vliegtuig stap om een nieuw land te ontdekken. Dat ik niet word tegengehouden en vastzit aan de verplichtingen waar de meesten aan vastzitten.
Bovenaan mijn lijstje staat reizen. Mijn familie is breed georiënteerd, zo woont mijn ene opa in Brazilië en de andere in Turkije. Mijn opa’s in het buitenland opzoeken, een reis door Japan of op safari in Afrika: de drang naar nieuwe avonturen zit in mijn bloed. Geld maakt niet gelukkig, maar het opent wel bepaalde deuren naar geluk.”