EuroCollege-studenten delen hun schoolervaringen tijdens Corona.

Uit een enquête van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) onder bijna 2500 mbo-studenten blijkt dat bijna 70% van hen vindt dat de lessen er niet op vooruit zijn gegaan. Schokkende cijfers vindt EuroCollege. Daarom vroegen wij onze eigen studenten naar hun ervaringen.

Aan het woord zijn tweedejaars EuroCollege studente Bente Ruttenberg en eerstejaars studente Donna de Oude. Beiden studeren Evenementen & Hotel Management op de vestiging in Amsterdam.

Postief!

Donna en Bente ervaren hun studie positief. Zo vertelt Donna “De lessen zijn gelukkig nog steeds fysiek. Daar ben ik echt heel blij mee, want ik vind het online maar niks. Ik ervaar mijn lessen eigenlijk als normaal”. Bente voegt hieraan toe “De lesinhoud van het vak evenementenmanagement wordt goed toegepast op de huidige situatie. Het richt zich vooral op online evenementen. Dit houdt ons goed up-to-date en zo worden wij helemaal klaar gemaakt voor de toekomst, waarbij je zeker meer online events gaan meemaken”.

We hebben onze studenten ook gevraagd of zij een groot verschil zien met vrienden en vriendinnen die hun lessen wel volledig online moeten volgen. “Een vriendin van mij zit soms nog tot laat op de avond met haar neus in de boeken, omdat ze de helft van de lesstof gewoon niet (goed) tot zich kan nemen online” aldus Bente. Dit sluit ook aan op de resultaten uit de enquête van JOB, waarin meer dan de helft van de studenten aangeeft meer tijd kwijt te zijn aan zijn of haar studie. Gelukkig is dat voor Donna en Bente niet het geval “Ik ervaar geen extra stress of problemen in mijn studie. Mocht dat toch gebeuren, weet ik dat ik terecht kan bij mijn studie-studentbegeleider voor hulp en steun. Je staat er niet alleen voor!”.

“Ik ervaar geen extra stress of problemen in mijn studie. Mocht dat toch gebeuren, weet ik dat ik terecht kan bij mijn studie-studentbegeleider voor hulp en steun. Je staat er niet alleen voor!”.

Het vinden van een stageplek blijft wel een lastig punt. Of je als student nu online of fysiek les hebt, het feit blijft dat er een stage tekort is van ongeveer 20.500 plekken. Ook Bente heeft hier afgelopen zomer mee te maken gehad “Mijn stage is afgelopen zomer helaas gecanceld. Ik zou stage gaan lopen een hotel in Amsterdam, alleen zij konden mij niet verzekeren dat ik al mijn werkprocessen zou kunnen uitvoeren. Dit was ook de reden dat ik mijn stage heb afgezegd”. Toch heeft zij haar stage succesvol kunnen afronden, door middel van een zogeheten simulatiestage “hierbij had EuroCollege een Front Office nagebouwd en heb ik in 6 weken tijd toch alle werkprocessen uit kunnen voeren in een nagebootste situatie”.

Stage in tijden van corona

Komende zomer gaan beide studenten toch ervoor om een stageplek te bemachtigen in de hotellerie of evenementenbranche, hoe lastig het ook mag worden. Bente vertelt hierover: “We zitten momenteel in een lastig tijd. Al helemaal voor de evenementenwereld. Dit ligt momenteel helemaal plat en krijg je 9 van de 10 keer een nee te horen, gewoon door het feit dat ze geen werk voor jou hebben liggen nu. Ondanks alles moeten wij wel opzoek naar een stageplek.

Bij EuroCollege weten ze natuurlijk ook wat de situatie is en als je echt geen stageplek kunt vinden, heeft school altijd genoeg connecties bij wie jij je kan melden”. Donna voegt hier nog aan toe dat zij veel handvatten krijgt om toch een stage te bemachtigen “School begeleid mij goed met het vinden van een stagebedrijf. Ze vertellen je hoe je jezelf het beste kan presenteren, helpen je met je CV, een goed LinkedIn-profiel en sollicitatiebrief”. En mocht het toch niet lukken om een stageplek te bemachtigen, doet EuroCollege er alles aan om er voor te zorgen dat de studenten toch de werkprocessen kunnen afronden.