Het zit erop! Na de succesvolle Senior Projectweek is het nu echt tijd om te beginnen aan het tweede schooljaar. De studenten hebben te horen gekregen welk project zij mogen realiseren en hebben kennis gemaakt met hun opdrachtgever, begeleider en mede-projectleden. Wij vroegen een aantal van hen wat zij verwachten van dit jaar en hoe zij van plan zijn hun project tot een succes te maken. Dit keer is de beurt aan Milan ten Thij.

Welkom! Zou je je even in het kort willen voorstellen?
Natuurlijk. Ik ben Milan ten Thij en ik ben 20 jaar oud. Oorspronkelijk kom ik uit Zwolle en ik studeer momenteel International Business & Entrepreneurship aan EuroCollege Groningen. 

Leuk om je even te spreken, Milan. Welk Senior Project mag jij gaan realiseren en wat houdt dit project in?

Ik maak deel uit van de projectgroep Kadodesign. Hiervoor moeten wij aan de slag gaan voor Sticky Lemon. Het merk ontwerpt rugtassen en andere handige accessoires voor kinderen. Aan ons de taak om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het vergroten van de afzetmarkt in Noord-Amerika. Dit zal vooral bereikt moeten gaan worden met behulp van retailers. Daarbij moeten wij ook als groep kijken hoe het logistieke-proces het best geoptimaliseerd kan worden.

Dat klinkt als een mooie uitdaging! Wat is jouw rol binnen de projectgroep?

We hebben de rollen nog niet verdeeld. We vonden het belangrijk om eerst het project goed te bespreken en te kijken welke functies er nodig zijn. Daarnaast waren we het ook unaniem erover eens dat iedereen in zou spelen op zijn of haar talenten. Wij gaan dit wel zo snel mogelijk besluiten zodat we van start kunnen gaan met ons project.

Goed gedacht. Wat verwacht je van het samenwerken in een groep?

Wat ik leuk vind aan onze groep is dat we nu al goed samen kunnen werken. We zijn pas in het beginstadium maar dit viel me gelijk al op. Zoals ik net ook al aangaf heeft ieder van ons zijn eigen kwaliteiten. Op deze manier kunnen we elkaar aanvullen. Daarnaast, iets wat misschien nog wel belangrijker is, hebben wij allemaal de spirit om naar perfectie te streven. De motivatie zit er bij onze groep goed in.

Dat is natuurlijk top! Wat voor No Pain, No Gain momenten verwacht je als groep mee te maken?

Ons Senior Project is een ontzettend leuk en uitdagend project maar het zal ook zwaar worden. Door de grootte van de opdracht denk ik dat het niet makkelijk gaat zijn om alles perfect te doen. Het kan natuurlijk voorkomen dat wij als groep een keer een No Go krijgen tijdens een presentatie. Toch moeten we dan doorzetten en als groep er alles aan doen om alsnog een Go te behalen. Aangezien dit binnen 48 uur moet denk ik zeker dat dit een potentieel No Pain, No Gain moment kan zijn.

Denk je ook dat je persoonlijke No Pain, No Gain momenten gaat meemaken?

Ik denk dat ik mezelf vooral tegen ga komen bij het alsmaar blijven doorzetten. Het Senior Project moet namelijk naast je reguliere schoolwerk gebeuren. Het is daarom essentieel om goed te plannen zodat je overzicht hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om rustmomenten voor jezelf te creëren om bij te komen en die focus te kunnen vasthouden.

Helemaal mee eens. Wat zijn de leerdoelen die jij voor jezelf hebt gesteld?

Ik vind het moeilijk om mijzelf open te stellen. Dat is denk ik wel het grootste en meest belangrijke doel waar ik dit jaar aan wil werken. Nu dat ik veel moet samenwerken moet ik mijn groepsleden op de hoogte stellen hoe ik mij voel. Gelukkig heb ik wel gemerkt dat dit steeds makkelijker gaat en zij mij ook hierbij helpen. Daarnaast wil ik ook beter leren plannen en mij dan ook vervolgens aan die planning te houden. Tenslotte hoop ik ook dat ik kan leren om sneller het positieve te zien in het maken van fouten en daar juist leermomenten uit te halen. In het negatieve blijven hangen heeft natuurlijk niemand wat aan!

Zo is het! Wat zijn je carrière doelen en hoe draagt het Senior Project bij aan het behalen van die doelen?

Ik wil later CEO worden van een multinational of een eigen bedrijf oprichten. Dit jaar hoop ik mij op meerdere gebieden te ontwikkelen die mij kunnen helpen om mijn doel te behalen. Om later succesvol te zijn is het belangrijk dat je altijd blijft doorzetten. Daarnaast moet je kunnen samenwerken. Dit zijn beide aspecten die belangrijk zijn tijdens het Senior Project. Tenslotte helpt dit project mijn kennis te vergroten van de internationale markt. Bij de opdracht die wij als groep hebben doen wij onderzoek naar de Noord-Amerikaanse markt en het logistieke proces van China naar Noord-Amerika. Dit helpt mij om een beter beeld te krijgen hoe de zaken lopen buiten Europa.