Interview met Paul van Liempt RTLZ podcast

Hij houdt van orde en tucht. Van discipline en schooluniformen. Niet van iPads, die worden uit de klaslokalen geweerd. Directeur en eigenaar Edu van de Walle van het EuroCollege , een school voor particulier mbo en hbo onderwijs, met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam, is een man van uitgesproken ideeën. “Het geeft je een grote verantwoordelijkheid dat ouders hun kinderen aan jou toevertrouwen. Daar moet je heel serieus mee omgaan.” Een interview.

Luister podcast af

Om podcast af tel luisteren druk op deze link…….

Edu van de Walle bij Pauw

Bij een groter publiek raakte hij bekend na een flinke aanvaring met Maurice de Hond in Pauw. De door alle mediawateren gewassen De Hond had het moeilijk met Van de Walle, die met zijn ruime ervaring in het onderwijs en zijn toewijding voor het vak, de profeet van de Steve Jobs-scholen stevig van repliek diende. Natuurlijk mogen leerlingen op zijn school gebruik maken van alle mogelijke digitale middelen, maar niet tijdens de lessen. “De computer is een soort doos van Pandora, een Playstation. Onze leerlingen willen les krijgen van een goede docent, ze zweren niet bij een computer, dan maar dat rotboek lezen.”

‘Discipline is sleutel tot vrijheid’.

Hij hekelt ook het inzicht van de Steve Jobs-scholen, waar de docent gedegradeerd wordt tot begeleider. Juist op jonge leeftijd hebben kinderen leiding en sturing nodig, een enkele hoogvlieger daargelaten. De vakdocent, met kennis van zaken, is van veel groter belang dan een begeleider van groepjes die aan werkstukken bezig zijn. Het mislukte Studiehuis heeft dat in het verleden volgens hem al meer dan aangetoond.Discipline acht hij van het grootste belang, want ‘discipline is de sleutel tot vrijheid’. Van de Walle ziet om zich heen een afname van discipline met kwalijke gevolgen.

“Je ziet het op scholen, maar ook op sportclubs en in de hele samenleving. Het vertaalt zich in lamlendigheid en ondermaatse prestaties. Het schort aan discipline in het reguliere onderwijs”, vindt hij, maar zijn beeld is nog donkerder gekleurd door de vijfduizend ‘intake-gesprekken’ die hij afgelopen vijftien jaar voerde met potentiële studenten en hun ouders. Het beeld dat het hem opleverde: veel lesuitval, adhd en dyslexie door gebrek aan focus en discipline, weinig uitdaging, veel achter de laptop en leraren die geen orde kunnen houden en liever aardig gevonden willen worden dan streng zijn.

Particulier onderwijs

Dat kleinschalig onderwijs in een veilige omgeving aanslaat wordt volgens hem bewezen door de groei van het particuliere onderwijs in Nederland, want voor het eerst in vijf jaar zijn er nieuwe aanbieders. En zijn EuroCollege is ook een groeimodel, binnenkort opent hij nieuwe vestigingen in Utrecht en Antwerpen. In het interview geeft hij meer details prijs en praat hij ook over de verjuffing, luie docenten en de prijs voor goed onderwijs.