Ritme behouden

Het is voor ons allemaal een beetje een gekke tijd, nu de scholen en universiteiten gesloten zijn. Het ritme dat je dagelijks aanhield is behoorlijk veranderd. Je hebt geen (lange) reistijd meer naar school en volgt je lessen op een totaal andere manier en op een hele andere plek dan je normaal zou doen. In tijden als deze is het extra belangrijk dat je je focus behoudt en toch je schouders eronder zet. Stilstand is per slot van rekening achteruitgang.

Om jou als student toch te helpen het beste te maken van de periode dat je thuis studeert, wil EuroCollege jou alle handvatten bieden om je studie toch met succes af te ronden! Hierbij een aantal tips om je doel te bereiken en je zo goed mogelijk door deze periode heen te helpen.

1. Rust om je heen

Wanneer je op school aan het werk bent, wordt er natuurlijk gezorgd voor een rustige studieomgeving waarin jij je goed kan concentreren. Als je niet op school was kon je naar de bibliotheek van de universiteit of naar een flexwerkplek. Nu alles gesloten is, is dat natuurlijk lastiger. Maar niet getreurd, ook thuis kan je een goede werkplek voor jezelf creëren. Ga op een plek zitten waar je niet wordt gestoord door je ouders of huisgenoten, bijvoorbeeld in een studeerkamer. Heb je geen studeerkamer? De eettafel biedt vaak ook een mooie plek om te werken. Zorg er voor dat je niet in de verleiding komt om je met allerlei andere dingen bezig te houden. Dus vermijd de omgeving rond de televisie (Netflix wordt erg aantrekkelijk op zulke momenten, ontken het maar niet) en houd je studieomgeving opgeruimd.

2. Leg je telefoon weg

Als vervolg op punt 1, leg je telefoon gewoon weg. We zijn natuurlijk verknocht aan onze elektronische vriend, maar dit apparaat zorgt er natuurlijk wel voor dat je door ieder lampje, geluidje of elke keer dat je scherm oplicht, je aandacht verliest voor hetgeen waar je mee bezig bent. Leg je telefoon dus op een plek waarbij je ‘m niet ziet en zet het geluid uit. Kan je geen afstand doen van je mobiel? Zet ‘m dan op vliegtuigstand of zet het geluid uit en leg ‘m andersom, dus met het scherm naar beneden. Dat scheelt toch al weer heel wat afleiding. En dan niet stiekem je WhatsApp Web aanzetten!

3. Maak een planning

En houd je ook aan die planning! Zet in je planning alles wat je deze week gedaan wil hebben en hoeveel tijd je er aan kwijt denkt te zijn. Blijkt het dat je met een bepaalde opdracht of bepaald vak toch langer bezig bent? Stel je planning dan gewoon bij. Als je hulp nodig hebt bij het maken van een planning, neem dan contact op met je begeleider of met een studiegenoot die goed kan plannen. Plan ook je lesuren in, dan weet je precies wat jou die week te wachten staat en hoe dagen eruit komen te zien.

4. Werk met een To-Do list

Het werkt motiverend om te zien dat je stappen vooruit maakt. Schrijf per dag op wat je allemaal moet doen en vink af wat je gedaan hebt. Aan het eind van de dag is je alles op je to-do list, als het goed is, afgevinkt en kan je met een voldaan gevoel gaan ontspannen.

5. Pauzes

Nu je thuis aan het studeren bent, zien je dagen er natuurlijk wat anders uit dan je gewend bent. De lessen vinden niet meer plaats in een leslokaal maar via een beeldscherm en je pauzeert ook op een andere plek dan je normaal doet. Wel is het belangrijk dat je na een les van 50 minuten even van je werkplek komt voor je 10 minuten pauze. Loop even een rondje door je kamer, klets met je huisgenoten, geef je huisdier een knuffel of haal even een frisse neus. Zorg er ook voor dat je in je lunchpauze even van je plek komt en op een andere plek eet dan waar je werkt. De eettafel als werkplek gekozen? Zet dan je laptop even opzij en focus je op ontspanning. Ga zeker in je lunch pauze even naar buiten, je hebt 40 minuten de tijd. Die tijd ben je vast niet alleen maar met eten bezig. Heel de dag binnen blijven en achter je bureau zitten is natuurlijk niet gezond. Een echte EuroCollege student weet natuurlijk dat regel 16 (van de 17 regels voor succes) is “Zorg dat je lichamelijk en geestelijk fit bent”. Dus eet gezond en haal die frisse neus!

6. Blijf positief

Een positieve instelling is, zeker nu, erg belangrijk. Het helpt jou gemotiveerd te blijven en daarmee dus ook jouw doel te bereiken. Dus, houd je doel voor ogen en zet je schouders eronder. En zit je er even doorheen? EuroCollege staat nog steeds voor je klaar, dus neem contact op met je begeleider! Samen staan we sterk.