Jongens presteren slechter dan meisjes?

Hoe kom je aan die cijfers? Dat vroegen ambtenaren op het ministerie van Onderwijs in 2009 aan Lauk Woltring, oprichter van het platform ‘Jongens in Balans’ . Lauk Woltring, oprichter van het platform ‘Jongens in Balans’ en medeoprichter van het ‘Expertisecentrum Jongenstalent’ (inmiddels gefuseerd). Woltring had ze net geconfronteerd met het feit dat jongens het in het onderwijs een stuk slechter doen dan meisjes.
Meisjes krijgen hoger studieadvies
Dat ze de cijfers niet kenden, was gek. Ze waren afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en al eerder door het ministerie zelf gebruikt. Alleen had het ministerie ze toen trots naar buiten gebracht als bewijs van het eigen succesvolle emancipatiebeleid: meisjes deden het op allerlei terreinen beter dan jongens. Meisjes kregen (ondanks een iets lagere Cito-score) vaker een hoger schooladvies dan jongens, vergeleken met jongens zaten ze vaker in de hogere niveaus van het mbo, gingen ze vaker naar de havo en het vwo, verlieten ze minder vaak voortijdig het onderwijs, slaagden vaker voor hun eindexamen en ze deden minder lang over hun studie (hbo en wo). Dat het omgekeerde ook waar was, daar hadden ze niet bij stilgestaan.
De prestatieverschillen tussen jongens en meisjes
Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder. Uit de laatste cijfers van het CBS Bekijk de cijfers hier. Bekijk de cijfers hier. cijfers van het CBS blijkt dat jongens halverwege de middelbare school vaker dan meisjes op een lager dan eerder geadviseerd schoolniveau terechtkomen (24 procent van de jongens versus 15 procent van de meisjes). Ook blijken meisjes vaker dan jongens op een hoger schoolniveau uit te komen dan de basisschool hen had geadviseerd (iets meer dan 30 procent van de meisjes ‘stijgt.’ Voor de jongens is dat percentage iets meer dan 20 procent).
Ook internationaal
Op internationaal niveau speelt hetzelfde. Jongens horen vaker dan meisjes tot de slechtst presterende groep. Meisjes blinken minder uit in bèta-vakken, maar doen het gemiddeld genomen op alle vakken iets beter. De trend zie je terug op het hbo en de universiteit – 55 procent van de studenten is nu vrouw.
Het probleem speelt al 15 jaar
De prestatieverschillen tussen jongens en meisjes zijn in Nederland niet spectaculair groot en blijven vrij constant. Toch is Lauk Woltring er niet gerust op. Het probleem speelt al vijftien jaar. Er zijn dus al vijftien schoolgeneraties afgeleverd waarbij de jongens minder goed uit de verf zijn gekomen. ‘Mensen zien de cumulatieve cijfers niet. De ijsberg komt steeds verder boven water. De maatschappij is veranderd. Diploma’s zijn belangrijker geworden. Vroeger konden jongens via slingerweggetjes omhoog komen. Maar die grillige weggetjes [via stages, na veel keren blijven zitten, stapelen van diploma’s, ME] zijn steeds onbegaanbaarder. De onderwijsinspectie stelde onlangs dat het zogenoemde ‘stapelen’ steeds moeilijker is geworden. Als deze jongens zonder diploma vastlopen, vergroot je de kans dat ze zich gaan afzetten tegen de maatschappij, zo blijkt uit onderzoek. Meisjes raken in zo’n situatie eerder gedeprimeerd. Los daarvan: ik vind het vooral heel erg zonde dat talenten van jongens minder de kans krijgen om zich op een positieve manier te ontwikkelen.