Succes factoren

Je moet de vaardigheden hebben, je moet ze ook nog eens zonder nadenken en uit de losse pols kunnen toepassen. Iemand die de verantwoordelijkheid heeft over een team moet daarvoor de kennis en kunde hebben. Het gaat er niet eens zo erg om dat je over dergelijke vaardigheden beschikt, maar ook om hóé je ze weet toe te passen. Sterker, volgens columnist Glenn Llopis van Forbes dien je dit dusdanig in de vingers te hebben dat het een waar automatisme is. Om welke vaardigheden gaat het dan precies? Llopis zet er 15 voor je op een rij, die wij voor jou vertalen:

Wat maakt een leider succesvol? Een artikel van Michiel van Blommestein

Geef anderen het gevoel dat ze openlijk kunnen spreken

Een functietitel en de macht die dat geeft, kunnen erg intimideren op het moment dat je een ruimte betreedt. Succesvolle leiders verleggen de aandacht van henzelf naar iets anders en moedigen anderen aan om vooral hun mening te geven. Zij zijn experts in het overbrengen van het gevoel dat je vrijuit kunt praten en met vertrouwen je mening kunt ventileren. Ze weten een sfeer om zichzelf heen te creëren die uitnodigt tot actie, terwijl ze tegelijkertijd benaderbaar blijven.

Neem beslissingen

Echte leiders zijn keien in het nemen van beslissingen. Ze weten een dialoog op te zetten waardoor een collega uit zichzelf de juiste conclusies kan trekken, of ze doen dat zelf. Een goede leider weet constant hoe ze dingen gedaan krijgen, oftewel: hoe je beslissingen neemt waarmee je constante vooruitgang boekt. Ze weten hoe ze politiek moeten bedrijven en verspillen dus geen tijd met dingen die het momentum onderbreken. Een goede leider neemt dertig beslissingen in dertig minuten.

Communiceer verwachtingen

Succesvolle leiders weten hoe ze moeten communiceren, vooral als ze hun verwachtingen duidelijk maken. Tegelijkertijd herinneren ze hun collega’s aan de kernwaarden en de missie van het bedrijf. Die visie wordt goed naar de praktijk vertaald, en doelen worden uitgevoerd. Ooit had ik een baas die ons herinnerde aan de dingen die zij van de groep verwachtte. Dankzij haar kon het team eenvoudig geconcentreerd blijven en de koers houden. De prestaties verbeterden en het maakte duidelijk wie het niet goed kon bijbenen binnen het team. Dit dankzij de regels die ze stelde. Verwachtingen werden helder gecommuniceerd.

Geef stof to nadenken

Goede leiders begrijpen de mentaliteit, capaciteit en verbeterpunten van hun collega’s. Deze kennis en dit inzicht wenden ze vervolgens aan om het team uit te dagen en hen te motiveren om vooral méér te willen. Deze leiders munten uit in het scherp houden van hun mensen, zorgen ervoor dat ze niet achterover leunen en door blijven groeien. Wie niet denkt, leert ook geen nieuwe dingen. Wie niet leert, die groeit niet, en zal uiteindelijk achterop raken.

Wie niet leert, die groeit niet, en zal uiteindelijk achterop raken

Neem verantwoordelijkheid

Succesvolle leiders staan open voor management door hun collega’s. Dat is niet hetzelfde als zich laten aansturen, maar ze zorgen ervoor dat zij verantwoordelijk zijn voor de noden van hun collega’s. Naast mentor zijn en het steunen van bepaalde werknemers laat je door verantwoordelijkheid te nemen zien dat je als leider meer gericht bent op het succes van anderen dan je eigen succes.

Geef het goede voorbeeld

Dat klinkt makkelijk, het goede voorbeeld geven. Maar slechts enkele leiders weten dit consequent door te voeren. Succesvolle leiders doen zelf wat ze van anderen eisen en zijn zich bewust van hun acties. Ze weten dat alle ogen op hen zijn gericht en hebben daardoor een goed gevoel ontwikkeld over wanneer iemand op ze aan het letten is.

Beloon goede prestaties

Goede leiders houden de prestaties van de business en de mensen die deze prestaties bevorderen altijd scherp in de gaten. Niet alleen kijken ze naar de cijfertjes en de ROI (return on investment), ze pikken het ook op wanneer iemand hard werkt en echt zijn best doet. Succesvolle leiders nemen consistente teamleden nooit voor lief en zorgen ervoor dat ze passend worden beloond.

Geef constant feedback

Werknemers willen dat hun leiders weten dat ze echt opletten en dat ze nieuwe inzichten waarderen. Succesvolle leiders geven altijd feedback en ontvangen graag feedback terug door vertrouwen te scheppen bij hun collega’s. Ze begrijpen de waarde van meerdere invalshoeken en het belang van feedback in een vroeg stadium. Dat heeft hen immers ook naar hun huidige positie geholpen.

Succesvolle leiders geven altijd feedback

Zet talenten op de juiste manier in

Een goede leider weet wat voor talent er rondloopt en hoe dit aan te wenden. Ze kunnen de capaciteiten van collega’s inzetten daar waar nodig, afgaand op de omstandigheden.

Stel vragen, zoek advies

Succesvolle leiders stellen altijd vragen en winnen constant advies in. Aan de buitenkant lijken ze alles te weten, maar stiekem zijn ze leergierig en zoeken non-stop naar nieuwe leermomenten door af te gaan op de kennis van anderen.

Los problemen op, zonder uitstel

Succesvolle leiders gaan problemen direct te lijf en weten hoe je snel tot de kern komt. Ze stellen nooit dingen uit, waardoor ze erg bekwaam zijn in het vinden van oplossingen. Vervelende gebeurtenissen zijn leermomenten en die gaan ze dan ook niet uit de weg. Sterker: ze zoeken ze met genoegen op. Je komt alleen vooruit als je dingen doet die de meeste mensen liever mijden.

Stralen positieve energie uit

Echte leiders creëren een positieve en inspirerende werkomgeving. Ze weten de toon te zetten en hun collega’s te motiveren. Ze worden daarom gewaardeerd en gerespecteerd en tonen grote wilskracht. Ze zorgen ervoor dat mislukkingen niet het momentum van de ploeg verstoren.

Echte leiders creëren een positieve en inspirerende werkomgeving

Wees een goed leraar

Veel werknemers kunnen bevestigen dat hun leider op een gegeven moment geen leraar meer was. Succesvolle leiders zullen het nooit zover laten komen omdat ze zelf leergierig zijn. Ze houden hun collega’s goed op de hoogte van statistieken, trends en andere nieuwswaardige dingen. Ook nemen ze de tijd om hun collega’s onder hun vleugels te nemen en een mentor te zijn voor diegenen die bewezen hebben dat ze willen en kunnen doorgroeien.

Investeer in relaties

Succesvolle leiders richten zich niet op het weren van indringers in hun domein. In plaats daarvan investeren ze energie en tijd in wederzijdse relaties.  Ze gaan om met andere (potentiële) leiders. Niet alleen om er zelf beter van te worden, maar ook ten faveure van anderen. Leiders verdelen de buit na een succes om zo het momentum in stand te houden.

Heb plezier in je werk

Echte leiders genieten van het leiderschap. Niet omdat het macht geeft, maar om de bijdrage die ze leveren. Wanneer je eenmaal een hoge positie hebt verworven, dan is dat omdat je hebt bewezen dat je ten dienste van anderen kunt staan. Zoiets is niet vol te houden tenzij je daar ook echt plezier in hebt. Uiteindelijk kunnen succesvolle leiders voortbouwen op hun succes omdat deze vijftien kenmerken hen helpen in het verhogen van de waarde van hun bedrijf. Tegelijkertijd weten ze het risico tot een minimum te beperken. Ze zijn de hoeders van talent, positieve werkomgeving en resultaten.

Foute eigenschappen

Maar je kunt het natuurlijk ook verkeerd doen. Forbes zette 15 foute eigenschappen op een rij, waaronder: gebrek aan visie, een betweter zijn, een ander de schuld geven en een gebrek aan durf.