Culinaire hoogstandjes

Een week vol historische cultuur, culinaire hoogstandjes en bijzondere wijnstreken – de Culinaire Wijnreis 2018, een exclusieve beleving om nooit te vergeten.

In de laatste week van mei 2018 was het weer zover, de Culinaire Wijnreis. Tijdens deze bijzondere reis krijgen de hotel studenten van EuroCollege Hogeschool de kans om kennis op te doen over wijnen uit verschillende streken. Dit jaar hebben zij een bezoek gebracht aan: Piemonte (Italië), Bourgogne & Champagne (Frankrijk). Hier hebben zij kunnen genieten van de wereld van wijnen, champagnes en culinaire hoogstandjes. Om de reis helemaal af te maken werden alleen typische Italiaanse en Franse streekgerechten geserveerd en overnacht in luxueuze hotels.

De reis begon in Milaan. Deze levendige stad in Noord-Italië staat bekend om zijn prachtige architectuur, Italiaans eten met natuurlijk de bijpassende wijnen; een perfecte plek om van start te gaan met de reis. Op de eerste dag hebben de studenten kennis gemaakt met Barolo, een droge rode wijn afkomstig uit het gelijknamige dorp ten zuiden van Turijn. Bij de wijnhuizen ‘Terre del Barolo’ en ‘Marchesi di Barolo’ hebben zij een tour gekregen waarin werd verteld over de historie van de Barolo wijnen, gevolgd door een proeverij. De dag werd afgesloten met een Mixology Workshop bij Casa Martini waar iedereen de kans kreeg om met verschillende soorten vermouth, bitters en Bombay gin cocktails te maken.

Frankrijk

Het avontuur zette zich voort naar Beaune, een kleine stad in het oosten van Frankijk in de streek Bourgogne. Tijdens de dag, die toepasselijk ‘Jour de Bourgogne’ werd genoemd, hebben de studenten in totaal 25 wijnen geproefd! De dag begon met een rondleiding door de kelders van Joseph Drouhin gevolgd door een proeverij. Later op de dag werd er gedineerd bij Bistrot des Grands van eigenaar William Fèvre, waarna een door hemzelf gegeven proeverij plaatsvond. Hierna kregen de leerlingen de mogelijkheid om in Chablis de typische Bourgogne rosé te proeven. De reis ging verder naar Domaine Fournillon waar de groep een proeverij van welgeteld 11 wijnen te wachten stond.

Afsluitend stond de laatste dag van de Culinaire Wijnreis geheel in het teken van bubbels. Gekleed in EuroCollege pak werden de studenten rondgeleid door de prachtige kelders van Nicolas Feuillatte, afgesloten met een proeverij van diverse champagnes. Na het bezoek was het tijd voor de volgende locatie, een klein familie champagnehuis: Dominique Foureur. Hier werden de studenten rondgeleid door de wijngaard en werden wederom verschillende champagnes geproefd. Om de hele reis feestelijk af te sluiten werd in de avond een diner en feest georganiseerd bij Château de Fourdrain ‘Le Sambam’ – het was een avond vol gezelligheid, karaoke en muziek.

De projectgroep Culinaire Wijnreis heeft de gehele reis van A tot Z georganiseerd. EuroCollege Hogeschool wil hen bedanken voor hun fantastische prestatie. De projectleden zijn er in geslaagd om een onvergetelijke reis voor hun medestudenten neer te zetten en de lat voor volgend jaar nog hoger te leggen. Op naar de Culinaire Wijnreis 2019!