Rik Janssen studeerde in 2010 af van de opleiding Hospitality & Event Management. Inmiddels werkt hij bij Wereldhave als Manager Marketing & Communications. Rik kijkt met een positieve blik terug naar zijn studietijd bij EuroCollege. “Je maakt veel uren, maar dat schept ook een sterke onderlinge band.”

Werkt als:         Manager Marketing & Communication bij Wereldhave

Opleiding:          HBO Bachelor Hospitality & Event Management, afgestudeerd in 2010 bij EuroCollege.

In 2010 studeerde je af bij EuroCollege en inmiddels werk je bij Wereldhave, kan je iets meer over jouw baan en het bedrijf vertellen?

“Wereldhave is een beursgenoteerd vastgoedfonds gespecialiseerd in winkelcentra. Naast eigenaar zijn we ook actief manager van de centra en verzorgen we met eigen teams ook de verhuur, het dagelijks management, technisch onderhoud en vernieuwingen en natuurlijk de complete marketing aan onze centra. De komende periode gaan we onze centra transformeren van winkelcentra naar moderne en complete Full Service Centers. Zelf ben ik bij Wereldhave manager van het Nederlandse marketing team en daarmee verantwoordelijk voor alle B2C (business to consumer) en B2B (business to business) marketing & communicatie uitingen vanuit onze portefeuille van 11 winkelcentra in Nederland.”

Voordat je bij EuroCollege studeerde heb je nog de studie integrale veiligheid gedaan, waarom de keuze om toch event management te gaan studeren?

“Na de middelbare school wist ik eigenlijk niet wat ik wilde gaan doen en heb ik een beroepskeuzetest gedaan. Uit deze test kwam iets met veiligheid en management. Ik ben hier redelijk gemakkelijk doorheen gefietst, maar toen ik klaar was wist ik eigenlijk nog steeds niet echt wat ik wilde doen. Bij de eindstage van deze studie heb ik een evenement mogen organiseren en kwam ik er achter dat ik dat toch wel erg leuk en interessant vond. Daar ben ik mij verder in gaan verdiepen en kwam tot de conclusie dat dat een hele interessante wereld is. Via Google kwam ik EuroCollege tegen. Na een bezoek aan de open dag was mij direct duidelijk dat er een hoop van je verwacht wordt als student, maar dat de kwaliteit van de studie ook erg hoog is.”

Wat was je indruk van EuroCollege, nadat je van je andere school af kwam?

“Mijn indruk van EuroCollege was erg goed en het voldeed ook aan mijn verwachtingen. Er zijn docenten en bepaalde cases uit de lessen die ik mij nog steeds goed kan herinneren. De docenten waren ook ontzettend professioneel en betrokken. Geen professoren die theorie oplepelen, maar ervaren ondernemers en managers die hun eigen lessen op je overbrengen. Zij vertelden de lesstof op basis van hun eigen ervaringen wat ik als heel prettig heb ervaren. De kwaliteit van de opleiding was gewoon ontzettend hoog. Je maakte een hoop uren, maar kreeg daardoor ook een hele goede band met je medestudenten.”

Hoe was de overgang van studie naar het werkveld?

“De overgang naar het werkveld vond ik eigenlijk heel gemakkelijk. Ik kreeg een baan aangeboden bij mijn eindstagebedrijf, Multi Corporation. Je bent tijdens die stage natuurlijk ook al 5 dagen per week, waar nodig iets meer, actief voor het bedrijf. Ik had het geluk dat ik mijn stageopdracht kon omzetten in mijn eerste baan. Ik hoefde dus niet actief te gaan solliciteren. Je maakt daardoor een vliegende start. De overgang van studeren naar werken was voor mij dus ook niet heel heftig of uitdagend. Het ging eigenlijk heel natuurlijk. Ik denk dat het een combinatie is van een beetje geluk hebben met het stagebedrijf dat je vindt, maar als je vervolgens bij dat bedrijf daadwerkelijk het vertrouwen krijgt en zelf ook waarde kan toevoegen aan het bedrijf dan is de kans groot dat ze je graag willen houden. Op die manier kan je een mooie start maken met je carrière.”

Wat is je het meest bijgebleven van je studie en pas je nog altijd toe?

“Dat je soms gewoon moet beginnen. In het bedrijfsleven kan het voorkomen dat er over projecten of processen te lang nagedacht wordt, dat schiet niet op. Op EuroCollege leer je al snel dat je dingen zelf moet oppakken en dat deadlines heilig zijn. Daarnaast leer je aanpakken en presteren onder druk. De mentaliteit die je meekrijgt is key. Inhoudelijk kun je alles leren, maar het gaat er om wat je er mee doet. Dat leer je bij EuroCollege zeker. Wat mij ook altijd erg geholpen heeft, is dat de opleiding niet alleen specifiek gericht is op evenementen organiseren. Management & organisatie, bedrijfseconomie en marketing komen ook veel terug in de studie. Je kreeg van alle facetten wat mee waardoor je een sterke bedrijfskundige basis hebt met, in mijn geval, een specialisatie naar evenementen. Het is een combinatie van wat je op de opleiding leert van professionele docenten, de juiste mentaliteit en wat je er zelf instopt.”

Hoe ben je van je eerste baan gekomen waar je nu bent?

“Bij mijn eerste baan heb ik het geluk gehad dat ik al veel verantwoordelijkheid kreeg. Ik werkte bij Multi Corporation, een Europees, commercieel vastgoedbedrijf. Hier had de rol van kennisbank en sparringpartner voor collega’s van Duitsland, Portugal tot Turkije en bracht kennis en best practices over marketing voor winkelcentra in kaart. Ik had de mogelijkheid om veel te reizen naar het buitenland en werkte actief samen met teams in andere landen. In eerste instantie kwam ik hier binnen als stagiair. Toen er werd aangegeven dat ik hier mocht blijven werken na mijn stage, heb ik die kans met beiden handen aangegrepen. De commerciële ontwikkeling, het management en de marketing van winkelcentra is een bepaald spel. Als je daar steeds beter in kan worden door je er in te verdiepen en er van te leren werkt dat heel motiverend. Na zeven jaar bij Multi heb ik de overstap naar Wereldhave gemaakt en kon ik mijn geleerde kennis direct toepassen. Aan de ene kant is het dus een kwestie van hard en slim werken en aan de andere kant moet je je blijven afvragen ‘hoe kan ik waarde toevoegen voor deze organisatie.“

Tijdens jouw studie heb je ook gewerkt aan een Senior Project. Welk project heb jij gedaan en wat was jouw rol hierbij?

“Ik heb het EuroCollege Gala mogen organiseren en was voorzitter van de groep. Dit was een zeer leerzame ervaring. Als voorzitter leer je in eerste instantie hoe het is om een team aan te sturen, structuur te bieden aan een team en duidelijkheid te geven over de verwachtingen die je van elkaar hebt. Het was (voor mij) de eerste ervaring met aansturen en leiding geven. Ik heb toen snel geleerd dat er niet één aanpak is die voor iedereen werkt, maar dat iedereen zijn eigen ‘handleiding’ heeft.”

Hoe zou je je studietijd bij EuroCollege omschrijven?

“Mijn studietijd bij EuroCollege zou ik in één woord uniek noemen. Dit komt aan de ene kant door de kwaliteit en de intensiteit van de opleiding, maar anderzijds ook door de intensieve samenwerking met je medestudenten, niet te vergeten de borrels en de hechte band met je medestudenten. Het was een zinnige, waardevolle en unieke periode waar ik met plezier op terug kijk.”