Naam: Sanne Viergever
Opleiding: Evenementen & Hotelmanagement
Leeftijd: 18 jaar
Woonplaats: Renesse

Hoe ben je terecht gekomen bij EuroCollege?

Ik kwam in aanraking met EuroCollege tijdens de opleidingsmarkt van de Scholengemeenschap Helinium te Hellevoetsluis. Ik sprak een EuroCollegestudent en was meteen enthousiast. Toevallig kende ik al twee studenten die de opleiding International Business & Sales volgden op het EuroCollege Rotterdam. Met deze betreffende studenten heb ik wat gesprekken gehad over de school waardoor ik steeds meer interesse kreeg. Hierna zijn mijn vader en ik naar een open avond geweest en zo volgde ook het toelatingsgesprek met de directeur, Dhr. Van de Walle.

Wat was de voornaamste reden dat je voor EuroCollege hebt gekozen?

Ik heb gekozen voor het EuroCollege omdat je een mbo-opleiding versneld in 2 jaar kunt afronden. Daarnaast vind ik het zelf ook heel fijn dat er een heldere structuur wordt geboden en dat je goed begeleid wordt. Mijn vader is zelf ondernemer en hij vond de kans op werk na de opleiding en de kwaliteit van de school heel belangrijk. Hij was ook heel erg enthousiast over EuroCollege.

Heb je al “no pain, no gain” momenten ervaren?

Momenten van “No pain, No gain” ervaar je bijvoorbeeld wanneer je ziek bent en je twijfelt erover om naar school te gaan of thuis te blijven. Je denkt hier wel twee keerover na, aangezien EuroCollege werkt met de 75%-regeling. Bij elke les die je mist is er procentuele aftrek van aanwezigheid. Als je onder de 75% aanwezigheid komt, ontstaat de kans op studievertraging. Ik voelde me enkele dagen ook echt beroerd, maar wanneer je eenmaal op school bent heb je genoeg afleiding en gaat het wel!

Wat vind je van de docenten?

Ik vind het heel fijn dat de docenten nog steeds in de horeca- of hotelbranche werken. Hierdoor zijn zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends. Ze behandelen de lesstof vanuit hun eigen ervaringen. Een goed voorbeeld is Dhr. Bronkhorst. Hij heeft zijn eigen horecagelegenheid en is een autoriteit op het gebied van wijn in Nederland. Hij heeft zelf verschillende studieboeken geschreven en geeft veel wijncursussen. In de horeca is productkennis heel erg belangrijk en hij kan heel boeiend over wijn vertellen. Hij heeft een keer een koffer met flesjes meegenomen met verschillende geuren als hout, kruidnagel, chocolade, banaan etc. Door middel van deze flesjes leerde hij ons alle verschillende aroma’s die in wijn zitten te onderscheiden.

Waar ben je trots op?

Studeren aan het EuroCollege is al iets waar je trots op mag zijn. Toegelaten worden op het EuroCollege is namelijk niet vanzelfsprekend! Ook ben ik trots de kleine voorsprong die ik heb ontwikkeld tijdens het werken op de recreatieonderneming Camping de Brem in Renesse. Hier heb ik geleerd hoe het is om onder druk van het hoogseizoen te werken, lastige situaties op te lossen en hoe het is om samen te werken. Als ik terug kijk naar het afgelopen seizoen, ben ik trots op wat ik heb geleerd en gedaan.

Ik ben ook trots op het feit dat ik voor het hbo-klasje ben geselecteerd. In het eerste semester selecteren ze op het mbo een aantal leerlingen die na een jaar kunnen doorstromen naar het 1e jaar hbo. Dit is een zeer strenge selectie en we krijgen extra lessen en opdrachten aangeboden. Als alles meezit heb ik straks na 3,5 jaar een volwaardig hbo-diploma. Nog sneller dan mijn vriendinnen die op de HAVO zaten.

Welke verschillen zie je tussen EuroCollege en je vorige school?

De grootste verschillen zitten in structuur, begeleiding en de docenten. Op EuroCollege staan docenten voor de klas afkomstig uit het bedrijfsleven. De docenten kunnen dus waardevolle informatie en tips geven over het ondernemen van een bedrijf. Dit maakt de lessen meestal ook een stuk interessanter. In de lessen zelf krijg je de mogelijkheid om jouw ervaringen te delen. Zo kun je ook veel leren van de ervaringen van je medestudenten. Ook vind ik het fijn dat je op EuroCollege de hele dag in hetzelfde lokaal zit. De docenten wisselen van lokaal.

Hoe heb je het persoonlijke aanmeldingsgesprek ervaren?

Toen ik onderweg was naar Rotterdam voor mijn persoonlijk aanmeldgesprek met dhr. Van de Walle, was ik er zenuwachtig. Toch bleek dat ik me daar met wat voorbereiding en eerlijke antwoorden helemaal geen zorgen over hoefde te maken. De directeur heeft me goed op mijn gemak gesteld. Hij was geïnteresseerd over mijn werkervaring, hobby’s en kwaliteiten. Het leek af en toe een beetje op een sollicitatiegesprek, wat weer een leuke ervaring was.

Kun je een schoolweek als EuroCollege-student beschrijven?

Een schoolweek op het EuroCollege ervaar ik als “leuk-leerzaam”. Omdat ik ongeveer vier uur per dag aan het reizen ben (van Renesse naar Rotterdam en na school ook weer terug), is dit af en toe wel vermoeiend, maar je moet er wat voor over hebben! Het voordeel van EuroCollege is dat ik mijn huiswerk vaak al op school gemaakt heb.

Kun je de sfeer op school en in de klas omschrijven?

De sfeer in de lessen en op school is erg goed! Er is ruimte om te lachen en te discussiëren, maar er wordt ook van je verwacht dat je je kunt concentreren en serieus kunt zijn. Dit weten de docenten goed af te wisselen. Buiten de lessen om is het écht gezellig. In de pauze kun je, achter de school op de Oude Binnenweg, een lekker broodje halen en op donderdag lekker borrelen bij het stamcafé Melief Bender.

Waar ga je stage lopen?

Ik ga stage lopen bij Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Ik loop stage op de afdeling Front Office. Ze hebben al aangegeven dat ze veel eisen stellen aan stagiaires. Dit vind ik niet erg, want ik ben het gewend om heel hard te werken. Voor mij is 60 tot 80 uur in de week knallen niets nieuws!

Welk beroep wil jij later gaan uitoefenen?

Sinds groep zes op de basisschool is het voor mij al duidelijk dat ik later hotelmanager wil worden of een eigen onderneming op wil zetten. Dit is nooit veranderd en daarom heb ik ook voor deze studie gekozen. Op het EuroCollege nemen ze werken/ondernemen in de Horeca- & Hotelbranche heel serieus. Dit vind ik een groot pluspunt!