De toeristische sector heeft een flinke klap gekregen door de coronacrisis. Ook de horeca is hard getroffen. Wat betekent de coronacrisis voor hotelscholen? En hoe zit het met de stages van studenten? We spreken Edu van de Walle, directeur van EuroCollege.

‘Elke crisis is tijdelijk’

EuroCollege is een particuliere mbo- en hbo-school met vestigingen in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Groningen. Per locatie studeren maximaal 250 studenten, in studierichtingen als International Business & Entrepreneurship, Hospitality & Event Management en International Tourism & Hospitality Management.  

Die sectoren zijn hard getroffen door het coronavirus. Naar verwachting daalt het aantal internationale toeristen dit jaar met 70 procent vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Herstel wordt pas in 2024 verwacht. 

Gala EuroCollege

Toch is Van de Walle optimistisch. “Elke crisis is tijdelijk”, stelt hij. “We hebben meerdere zware momenten meegemaakt. De oliecrisis, het SARS-virus, de kredietcrisis. En de geschiedenis leert dat het toerisme altijd weer aantrekt.” Nu scheelt het wel dat de toerisme-opleiding aan EuroCollege zich vooral richt op luxe reizen, niet op het massatoerisme. Denk aan een kleinschalige safari in Afrika. Zulke exclusieve reizen worden volgens Van de Walle nog georganiseerd. Al zijn cruisevakanties nu ook lastig. 

Ervaringen van docenten uit bedrijfsleven

De lesstof van EuroCollege is niet aangepast door corona. Indirect wordt wel aandacht besteed aan het virus. “De meeste docenten komen uit het bedrijfsleven”, vertelt Van de Walle. “Zij nemen hun eigen ervaringen mee in de lessen. Ze vertellen wat zo’n crisis kan doen met de industrie. En wat je er van leert.” Dat vinden studenten fijn, merkt de directeur. “Het geeft ze perspectief. Ze weten: ook met onze sector komt het goed.” Aan het evenementenprogramma heeft EuroCollege wel wat lesstof toegevoegd, over online evenementen. Want conferenties, webinars en beurzen vinden massaal digitaal plaats. En dat zal nog wel even zo blijven. 

“Over het algemeen blijven succesvolle mensen doelgericht en positief”

Gala EuroCollege

Minder stages in het buitenland

En hoe zit het met stages? Van de Walle: “Tijdens de intelligente lockdown vielen die stil. Maar na een maand konden onze studenten alweer bij veel hotels en restaurants terecht. We leiden onze studenten op tot stevige persoonlijkheden die van aanpakken weten. Of ze nu in het toerisme werken, in de evenementensector of in de horeca. In moeilijke tijden kunnen bedrijven zulke types goed gebruiken.”  Maar stages in het buitenland waren dit jaar lastig, geeft Van de Walle toe. “Landen zijn toch wat terughoudender.”

Flexibel en oplossingsgericht zijn

 Van de Walle vindt dat je veel kunt leren van een crisis. “Onze studenten kunnen de vaardigheden die wij ze meegeven, meteen inzetten. We leren ze te denken als ondernemers. En die krijgen nu eenmaal tegenslagen. Dus moeten ze relativeren, in oplossingen denken en snel schakelen.”  Voor het vak Succes leest elke student op EuroCollege bijvoorbeeld biografieën van succesvolle mensen. Hoe denken zij? En hoe gaan zij om met tegenslagen? “Over het algemeen blijven succesvolle mensen doelgericht en positief”, verklapt Van de Walle. “En dat zie ik ook bij onze studenten. Ondanks alles vind ik ze nog steeds optimistisch en nuchter.”