Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Ron Arendse en ik ben sinds 1987 ondernemer. Ik ben getrouwd met Miriam en ben vader van Koen, Niels en Merel. Ik ben als entrepreneur begonnen met een bedrijf genaamd Machine Support, welke zich specialiseerde in het uitlijnen en funderen van machines. Stel: je hebt een tafel die wankelt, dan steek je er een bierviltje onder. Bij machines heb je dat probleem ook. Daarvoor hebben wij toen de zogeheten Chock ontwikkeld. Op een gegeven moment merk je dat je te klein bent voor een tafellaken maar te  groot bent voor een servet. Dan ga je op zoek naar oplossingen. Zo ben ik in contact gekomen met een beursgenoteerde multinational genaamd SKF, een producent van lagers. Zij waren geïnteresseerd in de kennis en vakmanschap die wij in huis hadden. Ze wilden ons bedrijf overnemen of integreren. Zo heb ik in het jaar 2000 70% van het bedrijf verkocht en in 2005 de resterende 30%.

Chock Design

Mijn vrouw is in het jaar 2000 haar eigen onderneming gestart, in de vorm van een zeer succesvolle schoenenwinkel. Ineens waren we daardoor bezig met de retailmarkt, iets heel anders dan wat ik eerder had gedaan. Maar ook daarin hadden we een duidelijk idee van hoe we dat moesten oppakken: door onze klanten zich thuis te laten voelen en de juiste mensen om ons heen te verzamelen. Na een tijdje nadenken kwam ik tot de conclusie dat ik het meeste plezier haalde uit en het beste was in bedrijven opstarten. Zo heb ik het bedrijf Chock Design opgericht en heb een product ontwikkeld dat veel beter is dan het product dat ik eind jaren tachtig had gemaakt.

Wat vindt u van de aanpak van EuroCollege?

Mijn kinderen, Koen, Merel volgen de hbo Business-opleiding aan EuroCollege. Niels, de oudste heeft dezelfde opleiding afgerond. Zij zijn totaal verschillende mensen, maar hebben het entrepreneurship met de paplepel ingegoten gekregen. Voor Niels zochten we een goede hbo-opleiding die hem de juiste begeleiding zou bieden. Hij was drie keer aan een hbo-opleiding gestart en drie keer afgehaakt. Het was duidelijk dat Niels extra aandacht en begeleiding nodig had. Hogeschool Rotterdam kon hem die extra ondersteuning niet bieden. De keuze voor EuroCollege is in eerste instantie gebaseerd op de extra begeleiding en de aanpak. Daarbij vonden we het belangrijk dat de kwaliteiten en talenten van de jongeren extra ontwikkeld zouden worden. Koen en Merel hebben de stevigheid en de uitdaging nodig.

Geen 9 tot 5 mentaliteit

Daarnaast is de cultuur op deze school zoals dat in een ondernemend bedrijf ook is en dat bevalt ons uitstekend. Geen 9 tot 5 mentaliteit! En dan de discipline! Als ondernemers én als ouders vinden we het heel prettig dat onze kinderen leren wat discipline en volharden is. Bij Niels is dit heel goed uitgepakt en we zien de positieve resultaten ervan. Hij is nu afgestudeerd. Niels kwam thuis met hele enthousiaste verhalen, waardoor zijn jongere broer Koen en zijn zus ook enthousiast werden. Koen had overigens minder begeleiding nodig dan zijn boer.  Die had andere prikkels nodig. En zo geschiedde dat na een bezoek aan de open avond, Koen besloot om over te stappen naar EuroCollege, omdat de opleiding International Business & Entrepreneurship bij hem past. Merel volgde later.

U bent externe opdrachtgever van een senior project; hoe beviel dat?

Ik heb twee keer opgetreden als externe opdrachtgever van een senior project voor de opleiding International Business & Entrepreneurship. De eerste keer hebben de studenten een plan ontwikkeld. De tweede keer, heb ik samengewerkt  met drie uiterst gemotiveerde jonge mannen; met zoon Koen als voorzitter van de projectgroep. Het zijn stuk voor stuk zeer leergierige jongens, die goed kunnen sparren.

Franchisemodel

We hebben in Nederland onder Chock Design drie units ondergebracht: Chock Design UK, Chock Design Noorwegen en Machinery Mounting Solutions (de naam van de Amerikaanse tak). Alledrie hebben ook een aantal manco’s. De projectgroep heeft als opdracht gekregen het maken van een mapping van dingen die fout zijn gegaan en hoe die in de toekomst voorkomen kunnen worden. Binnenkort gaan we ook in Singapore en Duitsland starten. Het is de bedoeling dat we daar niet dezelfde fouten gaan maken. Dat vinden ze ontzettend leuk om te doen. Dit onderzoek gaat dus over de ontwikkeling van een franchisemodel voor toekomstige Chock Design bedrijven wereldwijd.