Nina Rombout , voorzitter Enterprise Development Project I
Voordat Nina bij het EuroCollege kwam studeren, studeerde ze bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze had haar VWO-diploma met succes behaald en wilde verder studeren op de universiteit. Uiteindelijk viel dit haar toch tegen. Voornamlijk het procesgerichte en onpersoonlijke karakter van de studie stond haar niet aan. Ze wilde meer een praktijkgerichte opleiding, hier is ze naar op zoek gegaan.
Waarom heb jij voor EuroCollege gekozen?
Als klein kind had Nina al het doel: Een eigen hotel opzetten. In eerste instantie ging ze met een omweg naar dit doel (studie bedrijfskunde), na de switch kreeg ze de mogelijkheid om rechtstreeks op het doel af te gaan. Vandaar dat ze heeft gekozen voor EuroCollege Hogeschool. Zonder omwegen direct op je doel af kunnen gaan. Wat haar verder erg aansprak in het concept van EuroCollege Hogeschool is de kleinschaligheid van de school, ruimte voor eigen inbreng en dat je voor een deel je eigen studietempo kan kiezen. (redelijk snel, erg snel, hoog tempo).
Welke verschillen zie je met andere scholen?

Nu Nina studeert op EuroCollege Hogeschool valt het verschil met een reguliere school direct op. Aan de universiteit is het studeren onpersoonlijk. Op EuroCollege zijn de klassen klein en is er ruimte voor een dialoog tussen docent en student. De student staat centraal binnen de vakken en er wordt tijd genomen om je persoonlijk te begeleiden. Door middel van vele opdrachten en stages wordt de praktische kant van de studie benadrukt. Nina bemerkt ook dat door de koppeling tussen theorie en praktijk de studiestof gemakkelijk opgenomen kan worden. De studiestof staat dicht bij de realiteit, de docent komt uit de praktijk, dus de theorie kan gemakkelijk in de praktijk toegepast worden.
Via het senior project naar een eigen hotel
Naast de lessen hebben de tweedejaars studenten ook hun Senior Project. Ook wel de masterpiece van de opleiding genoemd. Nina voert het Enterprise Development Project uit, waar ze samen met vier andere studenten een ondernemingsplan schrijven voor een zelfontworpen en onderzocht hotelconcept. Nina vindt mooi aan dit Senior Project dat er een grote mate van vrijheid wordt gegeven. Je begint met een blanco vel, je eindigt met een goed onderbouwd ondernemingsplan. Op dit moment zijn wij bezig met presentaties voor geïnteresseerde investeerders. Er is ruimte voor creativiteit en zelfstandigheid, maar vooral een goede oefening voor het schrijven van een ondernemingsplan in de toekomst. Wat mij weer een stapje dichterbij mijn uiteindelijke doel heeft gebracht.
De rol van voorzitter
Er is jaarlijks een aantal studenten dat solliciteert als voorzitter, deze dienen een aparte sollicitatieprocedure te volgen. Nina is dit jaar verkozen tot voorzitter van het Enterprise Development Project. Nina geeft aan: het voorzitterschap is pittig, maar vooral erg leuk en leerzaam. Je stapt er met een bepaald gevoel in, maar er gebeuren constant onverwachte dingen waarmee je rekening moet houden. Er wordt veel van je gevraagd, zowel op sociaal als theoretisch vlak. Doordat je als schakel fungeert tussen je projectleden, de opdrachtgevers en het projectbureau, ligt er een grote verantwoordelijkheid op je schouders. Je draagt echt bij aan het proces, wat ik belangrijk vind.
Waar ben je trots op?
Het meest trots is Nina op dat ze samen met haar projectgroep rust en afstand kan nemen, wanneer dat nodig is. Tegelijkertijd kan ze door extra druk te zetten ook een aantal dagen hard werken en goed presteren. Door deze afwisseling is de projectgroep zeer hecht geworden. Het is een team geworden die van elkaar op aan kunnen en bij elkaar terecht kunnen wanneer nodig. In dat opzicht heeft Nina, als voorzitter, een goede samenwerking tot stand gebracht.
Heb je al no pain, no gain ervaren?
Op de vraag of Nina al een No Pain, No Gain moment heeft ervaren is het even stil. Eerst leek het of ze moest zoeken naar het moment, maar het blijkt dat ze moest kiezen uit de diverse momenten. Hetgeen haar het meest bijblijft zijn de strakke planningen, er mogen geen onverwachte zaken zich voordoen. Maar altijd zijn er toch op het laatste moment problemen (op EuroCollege noemen wij dat uitdagingen), die in het holst van de nacht opgelost moeten worden…