Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen, Start Up!

Duurzaam ondernemen

Een natuur geïnspireerde start-up!”

Richard Stouthart, laatstejaars student International Business & Entrepreneurship, vertelt over zijn inspirerende afstudeerstage. Zijn start-up, welke hij heeft opgericht in samenwerking met Kevin Hof en Anton Rijk, stelt duurzaam ondernemen centraal.

Terug naar projecten

Van project naar stage

We zijn in feite vorig jaar met ‘duurzaam ondernemen’ gestart tijdens ons senior project. In het kort komt het erop neer dat de tweedejaars in teams van ongeveer vier studenten ‘real life’ een project neerzetten. Zo organiseren de evenementen studenten bijvoorbeeld een congres, de hotel studenten een charity diner en de entrepreneur studenten ontwikkelen new business. Ik zelf heb mij samen met mijn team gestort op duurzaam ondernemen. Een actueel topic, zeker gezien de grondstoffenschaarste, urbanisatie en vervuiling waar de wereld momenteel mee kampt. Het project was zo succesvol dat EuroCollege ons toestemming gaf om als stage onze start-up te realiseren.

De natuur biedt duurzame oplossingen voor vastgoed

Op 13 juli 2016 is Bionic City opgericht. Bionic City ontwikkelt duurzame oplossingen voor vastgoed, wijken en steden. Biomimicry is hierbij het uitgangspunt. Biomimicry is de wetenschap die onderzoekt welke in de natuur bestaande processen, vormen en materialen overgenomen kunnen worden om de problemen op te lossen waar we als mensheid mee worstelen: tekort aan water, energie en grondstoffen. De natuur vormt dus de inspiratiebron.  Door gebruik te maken van o.a. het EuroCollege netwerk bestaande uit professionals en creatieve studenten, zorgt Bionic City voor haalbare oplossingen die economisch te verantwoorden zijn naar de opdrachtgever en de maatschappij. Om de ontwerpen tot hun recht te laten komen, begeleidt Bionic City de opdrachtgever met het selecteren van de juiste aannemers en uitvoerders. Tevens zorgt Bionic City voor een begeleiding van het prototyperen van nieuwe innovatieve elementen. Bionic City is daarmee één van de eerste projectontwikkelaars die zich laat inspireren door de natuur.

Coaching vanuit EuroCollege

Mede dankzij mijn school heeft Bionic City een team van experts achter zich staan. Dankzij de praktijkervaring van de docenten, in feite experts uit het bedrijfsleven, en de staf op EuroCollege, hebben wij als team de juiste stappen kunnen zetten om Bionic City succesvol op te richten. Zij ondersteunen Bionic City en zijn een toegevoegde waarde voor ons bedrijf. Voor mij is dit ook de kracht van EuroCollege: docenten uit de praktijk die je weten te inspireren, te motiveren en te fascineren over hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Als ik terugkijk op twee jaar EuroCollege kan ik alleen maar stellen dat ik enorm gegroeid ben als persoon en ondernemer.

Max Verstappen

Ondernemen is voor mij hetzelfde als Formule-1 rijden.  Daarbij kun je de auto zien als het bedrijf. Je moet de auto altijd optimaliseren; als je wilt inhalen, moet je dat met volle overtuiging doen, maar het belangrijkste is het team rondom de coureur. Zij maken het verschil tussen winnen of verliezen.