Robbert Karel (21) is momenteel bezig met het afronden van zijn studie International Business & Entrepreneurship op EuroCollege in Amsterdam. Na zijn studie wil hij uiteindelijk het familiebedrijf, dat zich richt op de sierteelt, overnemen van zijn vader.

Ondanks zijn ambitie het familiebedrijf over te nemen, wil hij niet gelijk in dit bedrijf aan de slag na zijn studie. “Na het behalen van mijn diploma wil ik eerst graag gaan werken in het buitenland, in combinatie met reizen, om zo meerdere culturen te leren kennen en mijn talen te verbeteren. Dit werk in het buitenland zal hoogstwaarschijnlijk in de agrarische sector (richting: sierteelt) zijn. Zo kan ik verder leren binnen de sector, meer ervaring op doen en daarnaast mijn netwerk uitbreiden. Ik ben van plan om 2/3 jaar in het buitenland te blijven, om dan terug te keren naar Nederland”.

Familiebedrijf

Het bedrijf van Robberts vader richt zich op het broeien van tulpen en het verpakken van deze bloemen voor de supermarkten in Groot Brittannië en Duitsland. Wat Robbert betreft blijft het niet bij deze twee landen. “Als ik het bedrijf overneem zou ik me willen richten op het buitenland. Ik zou de sales van het bedrijf graag willen vergroten door aan nog meer landen in Europa bloemen te gaan verkopen. Misschien liggen er ook wel kansen in Amerika en/of Azië. Daar zou ik mij graag verder in willen verdiepen”.

Business trip

De stages en de Business Trip naar Vietnam hebben er voor gezorgd dat Robbert een beter beeld heeft kunnen ontwikkelen van deze landen. “Door de zomerstage en eindstage uit te voeren in Amerika, bij bedrijven in de sierteeltsector, heb ik denk ik al een goed beeld gekregen van deze markt en liggen hier zeker kansen. Azië lijkt me ook erg interessant. Tijdens de Business Trip in Vietnam hebben we meerdere bedrijven bezocht en kreeg ik ook de kans om een gesprek aan te gaan met de Nederlandse ambassade in Vietnam waar we het hadden over het exporteren van bloemen uit Nederland naar Azië.

De stages en de Trips naar het buitenland zijn voor mij de meest leerzame ervaringen. Tijdens deze trips leer je veel over de cultuur van een land en bezoek je interessante bedrijven. Door zomer- & eindstage in de oostkust van Amerika, heb ik mijn Engels enorm verbeterd, heb ik me persoonlijk erg ontwikkeld en heb ik veel geleerd over de markt in Amerika en de cultuur in dit enorme land”.

Tijdens zijn studie heeft Robbert diverse vakken gehad die voor hem erg interessant waren en hem ook helpen om zijn doelen in de toekomst te bereiken. “Er is niet één vak dat ik het meest interessant vond. Management & Organisatie, Internationaal ondernemen, Economie en Cross Cultural Management waren voor mij de meest interessante vakken.

Bedrijfsleven

Het omgaan met verschillende culturen in het bedrijfsleven is enorm belangrijk en het vak Cross Cultural Management heeft mij inzicht gegeven in hoe dit te doen. Het vak Internationaal ondernemen is zeker belangrijk in de sierteeltsector, omdat het grootste gedeelte geëxporteerd wordt naar het buitenland. En het vak Management & Organisatie geeft veel inzicht in hoe een organisatie in elkaar kan zitten en hoe je hier vervolgens mee omgaat als leidinggevende”.

Naast zijn stages in het buitenland, de Business Trip en de vakken, noemt Robbert ook de docenten als belangrijk aspect van zijn studie. “Doordat de docenten uit de praktijk komen geven ze duidelijke praktijkvoorbeelden bij de theorie, waardoor de theorie veel beter te begrijpen is. Voordat ik aan het EuroCollege begon, heb ik eerst een opleiding aan een regulier HBO gevolgd. Het verschil in docenten vind ik erg groot en is vooral te merken in de praktijkervaring die ze hebben. De docenten aan het EuroCollege geven concrete duidelijke voorbeelden en betrekken de theorie vaak tot de bedrijven die ze zelf bezitten of waar ze voor gewerkt hebben.

Daarnaast is er na lessen of tijdens borrels genoeg tijd om vragen te stellen aan docenten of om gewoon even een praatje met ze te maken. Niet alleen over de lesstof, maar ook over het toepassen van de theorie in de praktijk, bijvoorbeeld hoe dit te doen binnen een familiebedrijf. Hoe verdien je het respect van medewerkers die 30 jaar ouder zijn dan jij? Hoe gaat het met de aandelen binnen het bedrijf? Vragen die je kunt stellen waar je ook praktijkgerichte antwoorden op krijgt, doordat ze veel ervaring hebben binnen het bedrijfsleven”.

Waarom EuroCollege

De docenten zijn dan ook een van de redenen waarom Robbert koos voor het EuroCollege Ook benoemt hij het feit dat de opleiding versneld is en daardoor een hogere werkdruk met zich meebrengt en de kleinschaligheid van de school. “Ik vind het erg prettig dat het een kleinschalige school is waarbij je de staf kent en persoonlijke zaken ook kan bespreken tijdens buiten school, bijvoorbeeld tijdens borrels. De kleine klassen zorgen voor een hechte band met je klasgenoten en persoonlijke aandacht van de docent. Het aantal lessen per week vind ik ook erg prettig, doordat je hierdoor een ritme opbouwt en veel doet in een week”.

Na het lezen van Robberts verhaal geïnteresseerd geraakt in ondernemerschap? Hier lees je meer over onze verschillende business opleidingen!