Afgelopen week waren de studenten van EuroCollege in China. In 10 dagen tijd hebben de studenten van het EuroCollege drie dynamische steden bezocht om te ervaren hoe het internationale zakenleven in zijn werk gaat in deze nieuwe wereldmacht.

Ieder jaar organiseert de projectgroep ‘Business Trip’ een studiereis voor EuroCollege studenten die benieuwd zijn naar het bedrijfsleven in het buitenland. In de afgelopen jaren zijn studenten naar onder andere Brazilië, Vietnam en Rusland vertrokken om ervaringen op te doen met landen die economisch in opkomst zijn. In maart was het wederom tijd om grenzen te verleggen en de studenten mee op reis te nemen.

Een vol programma

De reis begon op Schiphol. Na een vliegreis van ongeveer 14 uur begon de reis in Harbin, een stad in het noordoosten van China.

Harbin staat bekend om zijn vele Russische invloeden die tot op vandaag de dag verweven zijn in de cultuur en de architectuur van de stad. De studenten zullen op deze plek kennismaken met de lange geschiedenis van het gebied en de invloed daarvan op alle aspecten van het leven in Harbin.

Harbin

Harbin heeft de studenten een kijk gegeven in de Chinese hotel wereld. Met een bezoek aan het Wanda Vista en Aoluguya Hotel hebben de studenten kunnen kijken in twee verschillende concepten van hotel design en hospitality. Daarnaast verbleven de studenten in het Crowne Plaza hotel waar de beginselen van roomservice worden overgenomen door robots. Sommige studenten hebben de robot roomservice zelf ervaren tijdens hun verblijf hier.

Harbin staat ook in het teken van internationale toekomst voor EuroCollege en haar studenten. Met een officiële samenwerking tussen EuroCollege en de East University of Harbin krijgen de studenten de mogelijkheid om via deze route een visa te verkrijgen voor een eventuele stage in China. Een unieke ervaring voor de studenten om een officiële Chinese samenwerking ceremonie bij te wonen.

Beijing

De reis zal worden vervolgd naar de historische, zakelijke hoofdstad van China, Beijing. Hier zullen de studenten het internationale zakenleven ontdekken dat hand in hand gaat met de Chinese tradities.

Na aankomst met de nachttrein zijn de studenten gelijk doorgegaan naar het Huohai Hutong area. Hier hebben de studenten het authentieke gedeelte van Beijing kunnen ontdekken, waarna de dag werd afgesloten met een netwerkbijeenkomst. De netwerkbijeenkomst gaf studenten de kans om met verschillende expats ervaringen uit te wisselen en een eventuele stage kansen voor zichzelf te regelen.

Bedrijven bezoeken

Verschillende bedrijven stijgen snel op de wereldranglijst. Eén van deze bedrijven is Tencent, het moederbedrijf van WeChat en games zoals Fortnite. Tijdens ons bezoek hebben de studenten kunnen ervaren wat voor een belangrijke rol Tencent speelt en zal blijven spelen in de toekomst.

Beijing is de eerste stad ter wereld die zowel de Olympische Zomer- als Winterspelen organiseert. In 2022 zullen de Olympische Winterspelen hier plaatsvinden en onze studenten hadden alvast een voorproefje. Deze unieke ervaring werd afgesloten met een diner in The Birdsnest, gevolgd door een traditionele KTV waarbij de studenten hun zangkunsten konden tonen.

Bullettrain

Met snelheden tot 365 km/u reisden de studenten met de Bullet train naar de laatste stad, namelijk Shanghai. Deze moderne hub is een stad waar vele culturen samensmelten. De studenten zullen ervaren welk effect dit heeft op het internationale zakenleven van China.

Met een traditionele Chinese acrobatische voorstelling werden de studenten ondergedompeld in de Chinese vorm van entertainment en werd de dag afgesloten bij een rooftopbar met uitzicht op de Bund. Met de laatste business dag van deze reis zijn de studenten bij vier bedrijven langsgegaan, namelijk CHC Group, CitizenM, Radisson Blu en Xnode. Deze business dag werd afgesloten met een tweede netwerkbijeenkomst waar de studenten in een Nederlandse bar met Nederlandse expats uit verschillende bedrijfssectoren konden praten over het internationale zakenleven.

De reis werd afgesloten met de verassing dag. De studenten moesten onder het motto ‘eat what you make’ hun eigen lunch koken en het was één van de lekkerste maaltijden tijdens de reis. Met een goed gevulde maag zijn de studenten de French Quarter gaan verkennen per fiets. De studenten hebben hier onder andere een bezoek gebracht aan de dierenmarkt en fake market. De reis is op grote hoogte afgesloten met een diner in de Oriental Pearl Tower op de 269ste verdieping. Met een adembenemend uitzicht in dit revolving restaurant vond het laatste diner in China plaats, waarna de studenten voor een laatste keer hebben geproost in club M1NT.  

Een reis vol ontdekkingen

De projectgroep ‘Business Trip’ wil met de keuze van deze locatie de studenten laten zien hoe deze nieuwe wereldmacht zijn cultuur en tradities samen laat komen in het bedrijfsleven. Door drie uiteenlopende steden te bezoeken kunnen studenten dit dynamische land vanuit meerdere perspectieven bekijken.

“Het was leuk om de studenten te zien groeien tijdens de reis. Waar sommigen in het begin twijfelden om kansen aan te pakken zag je aan het einde van de reis iedereen vol enthousiasme business cards uitwisselen. ”– Vertelt Laura den Daas, voorzitter van de projectgroep Business Trip.

Dit jaar ging EuroCollege naar China. Daar hebben de EuroCollege studenten van de opleidingen Hotel, event, toerisme, business, finance en asian markets zijn in de steden Harbin, Shanghai en Beijing geweest.