Leer je medestudenten op een unieke manier kennen tijdens de introductiedagen: Interview met Joep Veenemans

EuroCollege is een school waar je je snel thuis voelt. Door het aanbieden van kleinschalig onderwijs, bieden wij onze studenten een gezellige en motiverende sfeer met heldere communicatielijnen en veel persoonlijke aandacht. Iedereen kent elkaar en werkt aan hetzelfde doel. Al vanaf het eerste moment dat je bij ons op school binnenkomt leer je dat een goede samenwerking de sleutel tot succes is. Om nieuwe studenten kennis te laten maken met onze unieke manier van opleiden, organiseren wij ieder jaar de introductiedagen. Wij spraken een aantal leden van de introductiedagencommissie over deze uitdaging, het samenwerken in een groep en hun persoonlijke leerdoelen. Dit keer is de beurt aan Joep Veenemans.

Welkom! Zou je je even in het kort willen voorstellen?
Zeker. Mijn naam is Joep Veenemans en ik ben 18 jaar oud. Momenteel studeer ik International Business & Entrepreneurship aan EuroCollege Rotterdam.

Bedankt voor je tijd, Joep. Waarom heb je voor EuroCollege gekozen en hoe is het om hier te studeren?
Ik wilde graag leren van docenten met veel ervaring in het bedrijfsleven. Ik vind het belangrijk om niet alleen uit boeken te leren, maar ook hoe je deze kennis toe kan passen in de praktijk. Tijdens de lessen krijgen we dan ook veel “real-life” voorbeelden te horen. Daarnaast spraken de versnelde opleidingen mij erg aan. Ik hou van aanpakken dus dat komt goed overeen.  Mijn ambitie is om op vroege leeftijd hoog opgeleid te zijn en EuroCollege kan mij hierbij helpen.

Goed om te horen. Hoe is het om de EuroCollege Introductiedagen te organiseren?

Wel vet omdat je nu inziet hoeveel organisatie erachter zit. Vorig jaar heb ik het mee mogen maken en ik was nieuwsgierig naar wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt.

Dat is waar. Waarom heb je eigenlijk op dit project gesolliciteerd?
Ik heb het vorig jaar erg naar mijn zin gehad. Ik wilde graag meedoen met de organisatie omdat ik dan hetzelfde evenement mee kon maken maar dan vanuit een ander perspectief.

Goed gedacht. Daar kan je veel van leren. Hoe bevalt het samenwerken in een team? En hoe is het om samen te werken met studenten van andere vestigingen?
Het samenwerken is vooral een belangrijke voorbereiding op het tweede jaar. De Senior Projects beginnen dan en daarbij moet je ook in groepsverband werken. Daarnaast is het vooral gezellig om met studenten van andere vestigingen op te trekken. We hebben elkaar natuurlijk vorig jaar al leren kennen tijdens de introductiedagen dus het is leuk om elkaar weer te zien.

Wat is tot nu toe het meest leerzaam geweest in jouw studie?

Natuurlijk leer je een hoop van de vakken die worden gegeven, maar qua mindset ben ik het meeste ontwikkeld. Vooral aspecten als positief blijven en doorzetten zijn mij het meest bijgebleven.

Goed zo. Hoe draagt EuroCollege bij aan het bereiken van jouw persoonlijke doelen?

De persoonlijke begeleiding op school speelt hier een grote rol in. Bovendien kom je in contact met interessante mensen, zowel studenten als docenten, waar je veel van leert.


Heb je al No Pain, No Gain momenten ervaren?

Eerlijk gezegd nog niet. Zolang je planningen maakt en je hier daadwerkelijk aan houdt valt het tot nu toe allemaal nog mee. Aan het einde van het semester moet je gewoon rekening houden met het feit dat je meer tijd moet stoppen in je schoolwerk. Ik ben benieuwd wat het volgende jaar voor uitdagingen voor mij in petto heeft!

Fijn dat het je allemaal zo goed afgaat. Op welke prestatie die je in je studie behaald hebt ben je het meest trots?

Dat ik de hbo-klas heb gehaald. Dit houdt in dat ik na één jaar mbo door mocht stromen naar het hbo. Ook heb ik het eerste jaar van het hbo afgerond zonder hertentamens. Daar ben ik zeker trots op!

Allemaal fantastische prestaties, Joep. Knap gedaan! Welke vaardigheden heb je (verder) ontwikkeld tijdens je studie?

Ik heb leren doorzetten als het wat ingewikkelder werd. Op EuroCollege is een deadline ook écht een deadline. Je kan niet om uitstel vragen bijvoorbeeld ,dus je moet het gewoon afhebben. Ook heb ik leren samenwerken in groepsverband. Beide vaardigheden gaan zeker van pas komen na mijn studie.


Absoluut. Hoe heb je de praktijkmomenten tot dusver ervaren en waar heb je stage gelopen of loop je nu stage?

Momenteel loop ik stage bij Florentes Vermogensbeheer. Ik heb gemerkt dat ik een hoop kennis uit de lessen toe kan passen in de praktijk. Ook vaardigheden als duidelijk communiceren en samenwerken pas ik veel toe in mijn dagelijkse werkzaamheden. 

Ten slotte, waar kijk je het meest naar uit voor de komende studieperiode?

Ik kijk altijd uit naar de verschillende stageperiodes die gaan komen. Deze zijn enorm interessant en het meest leerzaam. Je kunt dan alles wat je geleerd hebt toepassen in de praktijk en je zelf nog meer ontwikkelen.


Bedankt voor je tijd en antwoorden, Joep. Wij wensen je alvast veel succes en plezier bij het organiseren van de Introductiedagen en het afronden van je stage!