1. Wie ben jij (korte introductie over jezelf, leeftijd, waar je vandaan komt, welke opleiding, welk studiejaar etc)

Ik ben Zico Boonstra, 24 jaar, ik kom uit Alphen aan den Rijn en ik zit in mijn laatste jaar van mijn studie International Business & Entrepreneurship.

2. Waarom heb je gekozen voor EuroCollege?

Ik kom uit de topsportwereld. Ik heb op vrij hoog niveau geskied en daar ben ik mee gestopt, omdat ik er geen zin meer in had. Ik heb vanuit die wereld veel meegekregen, waaronder het een stukje visualisatie en op vrij jonge leeftijd ben ik mij gaan afvragen waar ik mijzelf zag op mijn 35ste/40ste.
Zo ben ik erachter gekomen dat graag een eigen bedrijf wilde, maar ik wist nog niet echt in wat.
Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die mij hierin kon helpen. Zo heb ik een open dag bijgewoond van een hogeschool maar dat voelde als massaproductie en voor mijn gevoel werd het pas interessant in het derde jaar. Vervolgens ben ik het andere uiterste gaan zoeken en een gesprek aangevraagd bij Nyenrode. Voor mijn gevoel konden zij mij niet bieden wat ik zocht en daarnaast was het erg duur, dus mijn zoektocht ging verder. Na wat testen te hebben gedaan op het internet kwam ik een paar keer EuroCollege tegen en ben ik hen gaan opzoeken. Ik zag dat zij een opleiding International Business & Entrepreneurshop boden en dat sprak mij gelijk al aan. Na een open avond kreeg ik een goed gevoel over de school en heb ik samen met mijn ouders een gesprek aangevraagd bij dhr. Van de Walle. Tijdens het gesprek kreeg ik de vraag waar ik naar zocht en heb ik mijn wensen uitgelegd waarop dhr. Van de Walle mij kon beloven dat ik bij het juiste adres was. Zo ben ik bij EuroCollege terecht gekomen.

3. Wat wil je na je studie gaan doen en wat zijn jouw carrière doelen?

EuroCollege heeft mij geholpen met het bijschaven en verhelderen van mijn doelen. Zo ben ik erachter gekomen dat ik graag bezig ben met mode. Na mijn studie wil ik daarom ervaring opdoen in deze branche zodat ik een beetje de kennis, contacten en knowhow op kan doen wat mij het fundament moet geven voor mijn eigen kledinglijn. Wat ik wil gaan opbouwen tot een eigen mode-imperium. Daarnaast zijn er nog wel een paar kleinere doelen maar dat komt ernaast en dat kan gaande weg ook veranderen.

4. Hoe draagt EuroCollege hieraan bij?

EuroCollege draagt vooral bij door je een kleine sneakpeak te geven hoe het er echt aan toe gaat met het ondernemen. Wat erbij komt kijken, waar je rekening mee moet houden, zoeken naar oplossingen, stukje ontwikkeling van sociale en mentale skills en daarnaast ook nog theorie op elk gebied, international business is gewoon heel breed. Het is niet dat ze zeggen van goh, jij wilt de grootste ijsboer worden in Nederland en om daar te komen moet je dit en dit doen. Zo gaat dat gewoon niet, iedereen heeft zijn eigen weg. Waar ze je wel bij helpen is een manier te vinden waarmee jij je kan onderscheiden van andere ijsboeren wat wellicht zou kunnen leiden tot een grote marktpositie in de Nederlandse ijswereld.

5. Wat was het meest leerzaam tijdens jouw studie?

Het was niet een specifiek vak waarvan ik zeg ‘dat was het meest leerzaam’ maar vooral de reflectie op de verhalen van de leraren zelf vond ik erg interessant en leerzaam. Vaak als je een stukje theorie in een boek leest dan denk je erover van “wanneer zou ik ooit in zo’n soort situatie terecht komen” of dan is het heel algemeen beschreven, wat logisch is, maar dat maakt het lastig er zelf een voorbeeld bij te bedenken. Maar wanneer de die leraren voor de klas staan een stukje theorie vastknopen aan eigen ervaringen, heeft dat meer indruk op je en blijft het je beter bij. Soms zijn het hele specifieke ervaringen, maar vaak zitten er ook stukken tussen waarvan de theorie heel algemeen is. Door het aan een eigen ervaring te koppelen wordt het in een keer een stuk duidelijker. Soms zijn het ervaring die iedere persoon in een soortgelijke functie heeft mee gemaakt, maar die koppeling en reflectie aan de theorie zorgt er dan voor dat het een stuk levendiger wordt.

6. Hoe is de sfeer op EuroCollege?

Ik denk dat ik met dit antwoord voor iedereen op het EuroCollege spreek en dat is dat het heel gezellig is. Dit komt ook door het soort mens wat hier zit. Doordat iedereen die op deze school zit wat van zijn leven wil maken, het zijn gedreven mensen. Soms zitten er ook mensen tussen die minder gemotiveerd zijn of een wat laksere houding hebben. Zij krijgen het vooral zwaar op een opleiding als dit. Naast de door school georganiseerde uitjes spreek je ook buiten school vaak af met je vrienden, die je tijdens je studie vrij snel maakt.

7. Heb je No pain, No gain momenten ervaren?

Niet per sé, maar je ervaart dit wel meer met groepsopdrachten, omdat je afhankelijk bent van anderen. In het tweede jaar van je opleiding waar je bezig bent met het Senior Project ga je dit ook een stuk meer ervaren.

8. Op welke prestatie die je hebt behaald tijdens je studie ben je trots?

Ik verwacht dat het meest trotse moment nog moet komen en dat is het behalen van mijn diploma. Maar om een paar momenten te pakken waar ik mij wel het mannetje voelde was na het tweede semester. Wij moesten ter afsluiting van semester 2 een Business plan maken. Dit mocht over iets zijn wat nog niet bestond of iets zijn wat nog niet in Nederland werd verkocht, maar dit moest wel een concept worden wat te maken had met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Je moest alles uitwerken, van concept tot marketing en van financieel tot voorspellingen en toekomst. Een best wel flinke opdracht. Persoonlijk vond ik dit een hele leuke opdracht dus ik had deze ook vrij rap uitgewerkt. Dit concept vonden mij leraren dusdanig interessant dat ze mij aanmoedigde om te kijken of dit reëel was om op te zetten. Vlak na semester 2 ging ik met school op Businesstrip naar Vietnam, daar zouden wij Nederlandse ondernemers ontmoeten die in Vietnam waren om hun bedrijf op te zetten. Tijdens een kennismakingsborrel vroeg mijn schoolbegeleiding om mijn gemaakte businessplan te pitchen bij deze ondernemers. Ook zij waren onder de indruk hiervan en vroegen of ik, wanneer ik thuis was, mijn businessplan wilde opsturen zodat ook zij konden onderzoeken of dit haalbaar was. Als de leraren en buitenlandse ondernemers geïnteresseerd zijn in het concept, is dat best wel een compliment.

9. Welke vaardigheden heb je meer ontwikkeld tijdens je studie?

Voornamelijk leiderschapsvaardigheden, spreken voor een groep en communicatieve vaardigheden. Dit waren niet echt dingen waar ik moeite mee had. Maar ik ben er wel meer thuis in geworden waardoor je veel rustiger en duidelijk een boodschap over kan brengen. Ik kan namelijk wel eens zo diep in mijn eigen gedachten raken dat wanneer ik iets uitleg het niet altijd duidelijk is voor de andere persoon.

10. Hoe heb je de praktijkmomenten ervaren en waar heb je stage gelopen?

Ik heb mijn stageplekken als heel plezierig ervaren. Mijn eerste stageplek was bij R2 Amsterdam, een overhemden producten. Aangezien ik aan de slag wil in de modebranche, leek dat mij best wel een goede plek om te kijken hoe het er in zo’n bedrijf aan toe gaat. Dit was een stageperiode van 4 weken dus ik wist ook wel dat ik niet kon verwachten dat ik gelijk even een eigen kledinglijn ging maken of dat ik een salesteam ging aansturen. Toch heeft het bedrijf mij bij van alles geprobeerd te betrekken. Sales gesprekken met klanten, stoffen inkopen, samples maken, noem het maar op. Daarvoor ben ik hen ook heel erg dankbaar voor. Mijn tweede stage heb ik gedaan bij een voormalig leraar van school. Hij was bezig het overnemen van fysio praktijken in Duitsland en aangezien ik al wat Duits praat, vroeg hij of ik het leuk zou vinden om het daarbij te helpen. Ik heb daar hele bedrijfsanalyses gedaan om te kijken of het interessant was om de praktijk over te nemen.

Voor mijn laatste stage wilde ik eigenlijk weer aan de slag in de modebranche, maar omdat dat niet lukte heb ik moeten uitwijken naar een ander stagebedrijf. Dat is Van Vliet geworden. Zij zijn een snoepproducent van onder andere Meenk, Kindly’s, De Bron en The Marshmallow Company. Daarnaast doen ze ook veel private label voor supermarkten en andere bedrijven. Hier ben ik bezig met de sales & backoffice en ben ik verantwoordelijk voor het bouwen van de B2B webshop.

11. Wat was jouw grootste leermoment tijdens je studie?

Dit vind ik lastig te zeggen. Ik heb niet echt een moment waarvan ik zeg: ‘dat is het’ want dan lijkt het net of alleen dat is bijgebleven of dat dat belangrijk was terwijl dat niet zo is. Als het goed is moet een opleiding jou elke dag iets nieuws leren en dat lukt ook echt wel bij het EuroCollege. Gebeurt het niet tijdens Internationaal Ondernemen, dan gebeurt het wel tijdens Succes of Online Marketing.

Over International Business & Entrepreneurship

De Hbo Bachelor International Business & Entrepreneurship is een internationaal georiënteerde, bedrijfskundige opleiding die in 3 jaar (versneld) of 4 jaar kan worden behaald. Met veel praktijk en focus op leiderschap, mindset en discipline biedt de opleiding veel meer dan alleen theorie. De opleiding is officieel NVAO geaccrediteerd als HBO bachelor met CROHO code 30031.

Benieuwd geworden? Bekijk de opleiding hier, of schrijf je in voor een open dag.