Op EuroCollege word je klaargestoomd voor het bedrijfsleven. Gedurende alle opleidingen coachen wij studenten op hun mentaliteit, wilskracht en daadkracht. Dit maakt onze alumni zeer geliefd op de arbeidsmarkt. Wij blikken met een aantal van hen terug op hun studie en bespreken hun succesvolle carrière. Dit keer is de beurt aan Rik Janssen. 

Welkom terug! Zou je je even in het kort willen voorstellen?

Dankjewel. Ik ben Rik Janssen en heb van 2007 tot 2010 de opleiding Hospitality & Event Management gevolgd aan EuroCollege.
Ik werk als Manager Marketing & Communicatie bij vastgoedfonds Wereldhave. Dat is het oudste beursgenoteerde vastgoedfonds van Nederland, gespecialiseerd in winkelcentra. Naast eigenaar zijn we zelf ook manager van de centra en verzorgen we met eigen teams de verhuur, het dagelijks management, het technisch onderhoud en de verbouwingen en natuurlijk de complete marketing. De komende periode gaan we onze centra transformeren van winkelcentra naar moderne en complete Full Service Centers.

Bij Wereldhave geef ik leiding aan het Nederlandse marketingteam en daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het onderhouden van corporate mediarelaties.

Dat klinkt als een uitdagende functie. Hoe ben je naar deze positie gegroeid?


Al tijdens mijn eindstage kreeg ik een baan aangeboden bij mijn stagebedrijf, Multi Corporation. Een van de grootste Europese spelers op het gebied van commercieel vastgoed en management van winkelcentra. Hier heb ik in zeven jaar tijd met verschillende collega’s aan projecten in binnen- en buitenland gewerkt. Hierdoor heb ik een internationale blik gekregen op de commerciële vastgoedmarkt in Europa, waardoor ik een interessant profiel had voor mijn huidige werkgever, Wereldhave.

Voordat je fulltime aan de slag ging studeerde je aan EuroCollege. Hoe ben je tot die keuze gekomen?

Na het organiseren van een evenement als eindstage van mijn eerste opleiding kwam ik via Google EuroCollege tegen. Na een bezoek aan de open avond was het mij direct duidelijk dat er een hoop van je verwacht wordt als student, maar dat de kwaliteit van de studie ook erg hoog is. Het was even schakelen dat er geen vakanties in het lesprogramma zaten, maar uiteindelijk ben ik ervoor gegaan.

Wat was je eerste indruk van EuroCollege?


Mijn eerste indruk van EuroCollege was erg goed en voldeed ook aan mijn verwachtingen. Er zijn docenten en bepaalde cases uit de lessen die ik mij nog steeds goed kan herinneren. De docenten waren ook ontzettend professioneel en betrokken. Geen professoren die theorie oplepelen, maar ervaren ondernemers en managers die hun eigen lessen op je overbrengen. Zij vertelden de lesstof op basis van hun eigen ervaringen, wat ik als heel prettig heb ervaren. De kwaliteit van de opleiding was gewoon ontzettend hoog. Je maakte een hoop uren, maar kreeg daardoor ook een hele goede band met je medestudenten.

Dat is goed om te horen. Nadat je was afgestudeerd, hoe was de overgang naar het bedrijfsleven?

De overgang naar het werkveld vond ik eigenlijk heel gemakkelijk. Ik kreeg een baan aangeboden bij mijn eindstagebedrijf. Je bent tijdens die stage natuurlijk ook al vijf dagen per week, waar nodig iets meer, actief aan het werk. Ik had het geluk dat ik mijn stageopdracht kon omzetten in mijn eerste baan. Ik hoefde dus niet actief te gaan solliciteren. Je maakt daardoor een vliegende start. De overgang van studeren naar werken was voor mij dus ook niet heel heftig of uitdagend. Het ging eigenlijk heel natuurlijk. Ik denk dat het een combinatie is van een beetje geluk hebben met het stagebedrijf dat je vindt, maar als je vervolgens bij dat bedrijf daadwerkelijk het vertrouwen krijgt en zelf ook waarde kan toevoegen aan het bedrijf, dan is de kans groot dat ze je graag willen houden.

Wanneer je op het geheel terugkijkt, hoe heeft EuroCollege bijgedragen aan je carrière?

Op EuroCollege leer je door “het te doen” en van docenten die de theorie zelf ondervonden hebben en niet alleen uit een boekje. Je wordt gestimuleerd om dingen zelf op te pakken en leert dat deadlines heilig zijn. Je leert aanpakken en presteren onder druk. De mentaliteit die je meekrijgt is key. Inhoudelijk kun je alles leren, maar het gaat er om wat je er mee doet. Dat leer je bij EuroCollege zeker. Wat mij ook altijd erg geholpen heeft, is dat de opleiding niet alleen specifiek gericht is op evenementen organiseren. Management & organisatie, bedrijfseconomie en marketing komen ook veel terug in de studie. Je kreeg van alle facetten wat mee waardoor je een sterke bedrijfskundige basis hebt met, in mijn geval, een specialisatie in evenementen. Het is een combinatie van wat je op de opleiding leert van professionele docenten, de juiste mentaliteit en wat je er zelf instopt.

We zijn blij dat je EuroCollege zo positief hebt ervaren, Rik! Welke volgende plannen heb jij voor je carrière?

Voor nu zit ik goed op mijn plek in mijn huidige functie. We zijn bezig om zowel het bedrijf als ons vastgoed compleet te transformeren. Dat is een mooie uitdaging om aan mee te mogen bouwen, want je hebt invloed op de toekomst van een iconisch Nederlands vastgoedbedrijf. Wat ik hierna ga doen moet ik nog zien.