Op EuroCollege hechten wij veel waarde aan het opdoen van praktijkervaring. Wij sporen onze studenten dan ook aan om uit hun comfortzone te treden en zo veel mogelijk ervaringen op te doen die ze anders wellicht nooit hadden meegemaakt. Om deze reden gaan zij tijdens hun studie niet één keer, niet twee keer, maar zelfs drie keer op stage. De zogeheten werkoriëntatie start direct na het eerste semester. Wij vroegen een aantal studenten naar hun ervaringen, leermomenten en carrièredoelen. Dit keer is de beurt aan Claire Troost.

Welkom! Zou je je even in het kort willen voorstellen?


Natuurlijk. Mijn naam is Claire Troost en ik ben 18 jaar oud. Ik zit in het eerste jaar van de opleiding International Business & Entrepreneurship aan EuroCollege op de vestiging in Rotterdam.

Leuk om je even te spreken, Claire. Waarom heb je voor EuroCollege gekozen?

Op EuroCollege ligt de focus op hard werken en het creëren van de beste mentaliteit om sterk te staan in het bedrijfsleven. Ik wil later succesvol ondernemer worden en ik geloof erin dat een goede mindset en discipline cruciaal zijn om dit doel te bereiken. EuroCollege helpt je hierbij. Daarnaast vind ik het erg fijn dat de lessen worden gegeven door succesvolle managers en ondernemers uit de praktijk. Dit maakt de stof interessant omdat docenten veel van hun persoonlijke ervaringen delen. Er wordt dieper op onderwerpen ingegaan en daar leer je veel van.

We zijn blij dat je het naar je zin hebt op school. Waar heb jij gekozen om werkoriëntatie te lopen?

Bij mannenmodezaak Rob Vollebregt in Naaldwijk.

Dat klinkt leuk! Waarom heb je gekozen voor dit bedrijf?


Ik wilde in de korte periode van mijn werkoriëntatie zoveel mogelijk nieuwe dingen leren over het bedrijfsleven en een beter beeld krijgen van verschillende afdelingen. Daarom heb ik ervoor gekozen om bij een kleinschalig bedrijf stage te lopen. Ik krijg de kans om bij zoveel mogelijk verschillende afdelingen mee te kijken en een beter overkoepelend beeld te krijgen van een organisatie en wat daar allemaal bij komt kijken.

Ook vind ik het leuk dat ik bij Rob Vollebregt met verschillende mensen in contact kom. Het inspelen op de behoeftes van klanten en het vinden van een passend advies voor iedereen is heel erg leerzaam. Tot slot was ik erg geïnteresseerd in de detailhandel en leek het mij interessant om een periode mee te lopen in deze branche.

Een stage waar je veel kan leren dus. Hoe ben je bij dit bedrijf terechtgekomen?


Ik kom uit het Westland en Rob Vollebregt is de bekendste mannenmodezaak in deze omgeving. Het is een prachtige winkel waar je hele mooie kleding kunt aanschaffen van goede kwaliteit. Daarnaast krijg je hier goed advies van gespecialiseerde modeadviseurs. De zaak Rob Vollebregt is een begrip in Westland. Daarom wilde ik graag juist hier stagelopen en leren van de werkwijze die zij hier hanteren.

Hoe heeft EuroCollege bijgedragen aan het vinden van een stageplek?


Tijdens de lessen van het vak Studie en Beroepsoriëntatie werd het al snel duidelijk dat je op tijd moet beginnen met het zoeken van een stageplek. Aan het einde van het eerste semester vinden de tentamenweken plaats waarbij je veel tijd moet vrijmaken voor het afronden van opdrachten en het maken van toetsen. Het zoeken naar een goede stage kan je daar niet bij hebben. Gelukkig had ik voor mijn tentamenweek al deze mooie stageplek gevonden zodat ik genoeg tijd had om mij te focussen op het behalen van mooie resultaten tijdens de tentamenweken.

Gelukkig! Wat voor functie doe je eigenlijk bij Rob Vollebregt en hoe ziet jouw werkdag eruit?


Ik hou mij vooral bezig met de verkoop van kleding. Hierbij is het belangrijk om klanten goed en eerlijk advies te geven zodat zij een mooie, passende outfit kunnen vinden. Ik vind het onwijs leuk dat ik hier gedurende mijn stage steeds beter in word en ik steeds makkelijker kan inspelen op de wensen van de klant. Naast de verkoop help ik graag mee op andere afdelingen. Zo heb ik al meegekeken op de afdeling inkoop, marketing en administratie.

Wat is tot nu toe je grootste leermoment in je stage?


Dat je altijd positief moet blijven, ook als het even wat minder gaat. Klanten voelen dit aan en voelen zich eerder op hun gemak bij iemand die het naar z’n zin heeft. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik sterker sta in de verkoop en wat er allemaal gebeurt achter de schermen van een bedrijf.

Heb je ook al leermomenten mogen ervaren tijdens je studie?


Jazeker. Ik heb mij gerealiseerd dat je veel kan bereiken als je de discipline en motivatie vindt om hard te werken. Als je positief aan een grote taak begint en er al je tijd en moeite in stopt kan je mooie resultaten behalen. Dit heb ik vooral gemerkt aan het einde van het eerste semester waarin ik heel veel tijd heb gestoken in het leren van de tentamens en het maken van de opdrachten. Ik heb de discipline gevonden om het maximale uit mijzelf te halen. Uiteindelijk heb ik prachtige cijfers gehaald en hier ben ik dan ook echt heel erg trots op!

Dat mag je ook zeker zijn, Claire! Heb je al ‘No Pain, No Gain’ momenten gekend tijdens je stage?


Als gevolg van de coronamaatregelen die aangekondigd werden in de persconferentie van afgelopen weekend heeft ook de modezaak waar ik stageloop de deuren moeten sluiten. Dit was echt wel een groot ‘No Pain No Gain’ moment in mijn werkoriëntatie. Aankomende week gaan we met het volledige team door middel van een vergadering bedenken hoe we de klanten zo goed mogelijk op afstand kunnen helpen. (Bijvoorbeeld door kleding te bezorgen, thuis laten passen e.d.). Ik denk dat het oplossen van problemen in crisistijd in mijn eerste stageperiode een groot leermoment kan zijn. Ik kijk ondanks de negatieve berichten positief naar de tweede helft van mijn stageperiode. Het sluiten van de winkel is voor nu dus een grote ‘Pain’ maar de kwaliteiten die ik kan ontwikkelen op het gebied van probleemoplossend denken en positief blijven in vervelende situaties zie ik zeker als een ‘Gain’ voor mijn verdere carrière.

Daarover gesproken, wat zijn jouw carrière doelen?


Ik wil later graag aan het hoofd staan van een succesvol internationaal bedrijf. Het lijkt mij heel gaaf om met een sterk team grote prestaties te behalen. Daarnaast zou ik heel graag veel van de wereld willen zien. Ik vind het onwijs leuk om verschillende soorten culturen te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen.

Bedankt voor je tijd Claire! Wij hopen dat er snel een creatieve oplossing gevonden wordt zodat het leerproces van je stage kan worden voortgezet. Veel succes gewenst en zet ‘m op!