Na haar studie Hospitality & Event Management heeft EuroCollege alumnus Larissa Verbaas verschillende banen gehad binnen de evenementenbranche. Inmiddels is zij freelance projectmanager – event producer en daarnaast accountmanager bij IINII events. Kennis die zij tijdens haar studie opdeed komt nog steeds terug in het werkveld “Deadline is deadline komt nog altijd terug in mijn vak.”

Werkt als:                         Freelance Projectmanager – Event Producer en Accountmanager bij IINII

Opleiding:                         Hbo Bachelor Hospitality & Event Management

Waarom en wanneer kwam de keuze om als freelancer aan de slag te gaan?

“Na 6,5 jaar bij Maison van den Boer Events gewerkt te hebben wilde ik graag doorgroeien. Bij Maison was ik verantwoordelijk voor de totaal evenement aanvragen, dus eigenlijk alles buiten de catering om. Als er een aanvraag binnen kwam voor een evenement stortte ik mij daarop. Na mijn keuze om op zoek te gaan naar een functie bij een evenementenbureau kreeg ik vanuit mijn eigen netwerk de vraag of ik ook beschikbaar was om aan de slag te gaan als freelancer. En zo is eigenlijk het balletje gaan rollen.”

Met welke projecten ben je op dit moment bezig?

“Ik richt mij vooral op corporate events, dus business to business. Met IINII heb ik al diverse mooie evenementen mogen produceren zoals bijvoorbeeld de uitreiking van de Appeltjes van Oranje voor het Oranje Fonds en de Best Managed Companies uitreiking van Deloitte. Als freelancer heb ik verschillende business evenementen mogen organiseren tijdens het Internationaal Film Festival in Rotterdam. Maar er komen ook deel klussen voorbij waarbij ik een logistieke productie oppak of een commercieel traject begeleid bij een tender aanvraag. Het is eigenlijk heel divers.”

Je bent in 2008 afgestudeerd aan EuroCollege, wat is je van die tijd het meest bijgebleven en pas je nog steeds toe in de praktijk?

“Vooral het keiharde werken. Je kan wel 100.000 studieboeken uit je hoofd leren maar uiteindelijk moet je het gewoon doen. Learning by Doing. In de evenementen branche werk je niet van 9 tot 5, en dat leer je tijdens je studie al. Je maakt lange dagen. Daarnaast spelen deadlines een grote rol in het vak. Taken moeten gewoon vandaag af anders is het evenement al voorbij. Tijdens de momenten dat je naar een deadline en uitvoer van een project toewerkt is de druk enorm hoog. Maar tijdens de post-productie fase  is er weer ruimte voor rust. Zo gaat dat in de evenementenindustrie. Punctualiteit, hard werken, goed netwerken, loyaliteit en gaan voor meer dan die 100% zorgen ervoor dat jouw opdrachtgevers tevreden zijn. Deels heeft dit te maken met mentaliteit. Wanneer je met stagiaires en/of collega’s werkt die deze mentaliteit nog niet hebben merk je daar wel verschil in. Zij komen mogelijk minder ver dan iemand die dit wel beheerst.

Daarnaast heb ik tijdens mijn studie ook echt leren netwerken. Dat komt ook nog dagelijks terug in mijn werk.”

Hoe was het voor jou om na je studie aan het werk te gaan? Was het een grote overgang?

“Toen ik afstudeerde was ik nog vrij jong, ik ben daarom niet gelijk het bedrijfsleven ingedoken. Ik ben eerst gaan reizen in Zuid-Amerika en vervolgens ski- en snowboardlessen gaan geven  in Oostenrijk. Na dit avontuur ben ik aan de slag gegaan als Event Manager bij Creative Factory in de Maassilo in Rotterdam. Hier organiseerde ik verschillende evenementen voor startende ondernemers, zoals bijvoorbeeld de eerste modeshow van een modeontwerper. Ook publieke events passeerde de revue, maar dat was niet helemaal mijn ding. Ik houd toch meer van de corporate events.

De overgang van studeren naar werken vond ik eigenlijk niet erg lastig. De verantwoordelijkheid die je in een functie hebt, of dat nu als snowboardlerares is of event manager, blijft steeds terugkomen. Dat leer je tijdens je studie al. Extreme Ownership is belangrijk. Daarnaast zitten de lange dagen, zoals gezegd, ook al in je systeem. Je gaat dus goed voorbereid het werkveld in.”

Hoe ben je van je eerste baan gekomen waar je nu bent?

“Toen ik wegging bij Creative Factory zag ik dat er voor de Grand Départ van de Tour de France een Hospitality Projectbegeleider werd gezocht. Deze functie hoorde bij het team van House of Kent. Daar ben ik ongeveer 2,5 jaar werkzaam geweest. Toen ik daar wegging begon ik een blog over de evenementen industrie en heb ik een NIMA communicatie en schrijfcursus gevolgd. In mijn tijd bij House of Kent was Maison van den Boer een erg leuke opdrachtgever en ben ik ze in de gaten gaan houden. Toen daar een functie beschikbaar was heb ik meteen gesolliciteerd. Na Maison van den Boer Events ben ik zoals gezegd als freelancer aan de slag gegaan.”

Afgelopen april vond de jaarlijkse Career Conference Day van EuroCollege weer plaats. Jij was hierbij betrokken in de organisatie. Wat was jouw rol en hoe was het om te werken met de huidig studenten van de opleiding?

“Vanwege Corona is ook voor De Career Conference Day gekozen voor een digitale vorm. Online events heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen en alle eventprofessionals uit de branche hebben zich hierin gespecialiseerd. Het is best lastig om een online, of hybride evenement te organiseren wanneer je hier nog niet in thuis bent. Daarom heb ik, samen met dhr. Rietman en dhr. Van ’t Oever, de projectgroep begeleid. In mijn ogen was het een goede keuze van de school om hiervoor een externe projectmanager aan te laten sluiten die deze online event ervaring wel beheerst. Wij zijn hier natuurlijk het afgelopen jaar erg intensief mee bezig en hebben de ervaring inmiddels ruimschoots opgedaan.

De projectgroep werkte goed samen, en hebben goed gekeken welk projectlid bepaalde taken het beste kon uitvoeren. De studenten zijn nog erg jong, dus het is logisch dat ze sommige zaken nog niet weten. Wel merk ik enorm verschil in kennis en vaardigheden bij deze studenten. Tijdens mijn studietijd was er geen social media, WhatsApp en waren er nog geen eenvoudige applicaties om een video of website zelf te bouwen. De digitale wereld ontwikkelt zich zo snel dat je dit ook meteen terug ziet bij de nieuwe generatie event managers. Naast dat het leuk was om weer met EuroCollege samen te werken, bracht de samenwerking mij ook erg terug naar mijn eigen studietijd. Daar kijk ik met een positief gevoel op terug.”