EuroCollege is anders. Wij geloven dat jongeren niet alleen kennis op school horen mee te krijgen maar ook inzichten en vaardigheden moeten ontwikkelen. Een stevige mentaliteit en een positieve mindset staan hierbij centraal. Om deze reden hechten wij veel belang aan de persoonlijke groei van onze studenten. Deze onderwijsvisie wordt gerealiseerd door een team van gelijkgestemde stafleden, docenten en begeleiders. In deze reeks spreken wij een aantal van hen over hun achtergrond, manier van lesgeven en ervaringen met EuroCollege. Dit keer is de beurt aan Caspar Cats.

Welkom! Zou u zich even kunnen voorstellen?

Zeker. Mijn naam is Casper Cats en ik ben de vestigingsmanager van EuroCollege Rotterdam.

Allereerst bedankt voor uw tijd. Hoe bent u bij EuroCollege terecht gekomen?

Via mijn vriendin. Zij is oud-student van EuroCollege.

Wat leuk! Hoe lang bent u al werkzaam voor EuroCollege?

Sinds april 2017. In de tussentijd heb ik wel al meerdere functies vervuld op verschillende afdelingen. Ik ben bijvoorbeeld studie-en studentenbegeleider geweest, op zowel het mbo als hbo, en ben ik ook docent wiskunde en digital vaardigheden geweest. Bovendien heb ik ook een tijdje mogen werken bij het examenbureau.

U heeft dus veel kanten van EuroCollege mogen ervaren. Wat maakt EuroCollege in uw ogen uniek?

Dat heb ik zeker! Ik denk dat de kleinschaligheid, de vakdocenten uit het bedrijfsleven en het versneld halen van diploma’s belangrijke drijfveren zijn. Ook zie ik dat de persoonlijke omgang van stafleden met docenten bijzonder is. Wij zien de studenten groeien in zowel mindset en kennis, maar ook bijvoorbeeld in presentatietechnieken. Ze groeien echt in een korte tijd uit tot “young professionals”. Dat is leuk om te zien en ook hetgeen wat EuroCollege écht uniek maakt.

Mooi gezegd. Wat denkt u dat het verschil is tussen studenten van EuroCollege en studenten van andere scholen?

Het feit dat ze de bewuste keuze maken om hier een opleiding te starten en daarmee akkoord gaan met onze gedrags- en succesregels, betekent dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Dat wil zeggen dat ze bereid zijn om een stapje extra te doen en willen werken aan hun discipline. Dat sluit mooi aan bij ons motto No Pain, NoGain. Met name in het tweede studiejaar leren de studenten om te gaan met een hoge werkdruk, de bijbehorende planning en uiteraard presteren. Na deze inspanning is het tijd voor welverdiende ontspanning, waar ik altijd graag aan bijdraag door te zorgen voor een goed gevulde koelkast.

Dat hebben ze zeker verdiend! Hoe is het om te werken met deze studenten? Is dit anders dan op andere scholen?
Ik ervaar mijn studenten als bijzonder leergierig en ontzettend gemotiveerd. Dit zorgt ervoor dat ik graag extra tijd voor ze vrijmaak om hun ontwikkeling te maximaliseren.

Goed om te horen. Wat vindt u eigenlijk van de manier van onderwijzen die EuroCollege aanbiedt. Dus zonder laptops en dergelijke, wat misschien kan worden bestempeld als ouderwets?

Ik vind de term ouderwets een negatieve lading hebben. Hbo-studenten committeren zich in het eerste jaar aan een werklast van 40 uur. In het normale bedrijfsleven zijn dat vijf werkdagen van 8 uur. Ons rooster bestaat echter uit vier lesdagen van 7 à 8 uur. Dit betekent dat we van studenten verwachten dat zij tussen de 28 en 32 uur op school werken, lessen volgen of lezen zonder de afleiding van een laptop of tablet. Uiteraard zijn studenten vrij om aan hun opdrachten op een laptop of tablet te werken buiten hun lestijden, dus vóór of ná school, en op hun lesvrije woensdag.

Wat doet u nog meer, naast dat u studenten coacht op EuroCollege?

Ik doe al vanaf mijn zesde aan waterpolo. Het coachen van jonge mensen is iets wat ik graag doe. Dit ben ik gaan ondervinden toen ik op 24-jarige leeftijd ben begonnen met het trainen en coachen van jeugdteams waterpolo.

Ten slotte, wat zijn de leukste momenten die u heeft meegemaakt met studenten van EuroCollege?

Het stimuleren van studenten en ze daadwerkelijk zien groeien is wat het werk leuk maakt, maar in het bijzonder zijn het de momenten van gezamenlijke ontspanning in onze kantine die me bijblijven als de leukste momenten. Op de vestiging Rotterdam heerst er in de kantine, wanneer er een borrel wordt georganiseerd, namelijk een gevoel wat ligt ergens tussen een kroeg en een studentenvereniging. Zelfs in tijden van de eerste coronalockdowns waren we als EuroCollege gewoon geopend. Destijds heb ik veel plezier beleefd aan de avonden waarbij tweedejaars met hun Senior Project bezig waren en daarna, wanneer het harde werken klaar was, we samen onder het genot van een biertje Champions League gingen kijken. Onbetaalbaar.

We zijn blij dat u het zo naar uw zin heeft op EuroCollege. Wij willen u hartelijk danken voor uw antwoorden en tijd!